ГоловнаСвіт

Угорський електорат в Україні. На що розраховують прем'єр Орбан і його партія Фідес?

На який же електорат в Україні розраховують прем'єр Угорщини Віктор Орбан і його політична сила? Цю цифру можна дізнатися, подивившись результати голосування на останніх місцевих виборах на Закарпатті за об'єднаний список угорських партій до облради.

Фото: goloskarpat.info

Лист очільника уряду Угорщини, який він написав днями до закордонних угорців, став темою для чергових гострих дискусій в Україні. І це закономірно не тільки з огляду на те, що в нашій країні компактно проживає від 100 до 150 тисяч етнічних угорців, а через амбіційну політику, яку офіційний Будапешт провадить щодо закордонних угорців останні 7-10 років.

Передусім мова про видачу угорських паспортів громадянам інших країн, переважно Карпатського басейну, і одночасно залучення закордонних угорців до відродження великої угорської нації, яка хоч і втратила чимало своїх територій на початку ХХ століття, але може бути єдиною ціннісно та культурно.

Логічно, що ці амбіції Угорщини зачіпають національні інтереси України. І в цій ситуації, якщо українські громадяни одночасно голосують на виборах у сусідній країні, маючи паспорт цієї держави, коли це фактично заборонено законодавством України, то це потребує відповідної реакції офіційного Києва. Але дуже важливо розуміти, що йдеться не про ноту протесту на лист Віктора Орбана чи політичні заяви на рівні дипломатичних відомств України. Є потреба у системних рішеннях на рівні керівництва держави.

Щоб ці рішення ухвалювати, слід мати повну картину ситуації. Однак сьогодні з цим у публічній площині обговорення українсько-угорських відносин вкрай скрутно. Різні експерти називають різні цифри українців, які мають подвійне громадянство, зокрема угорське, часто називаючи дані зі стелі і свідомо або несвідомо маніпулюючи ними.

 Віктор Орбан під час зустрічі з Володимиром Путіним у Москві, 17 лютого 2016
Фото: EPA/UPG
Віктор Орбан під час зустрічі з Володимиром Путіним у Москві, 17 лютого 2016

Але Угорщина, на відміну від, скажімо, тієї ж Росії, доволі відкрита в питанні надання своїх паспортів закордонним угорцям – і щодо процедури, і щодо кількості. Усе це в наших західних сусідів є частиною урядової політики, і вона, попри всі нюанси нинішньої Угорщини, не може бути конспірологічною.

Так от, днями віце-прем’єр Угорщини Жолт Шем’єн, який дуже близький до Віктора Орбана і відповідальний саме за тему закордонних угорців не тільки політично, а й ідеологічно, повідомив, що Угорщина отримала мільйонну заявку на отримання угорського громадянства за спрощеною процедурою. Це починаючи з 2010 року, відколи було запроваджено спрощену процедуру отримання угорських паспортів.

Ім’я Жолта Шем’єна за останні півроку стало добре відоме українській громадськості завдяки його гучним заявам про право закордонних угорців на подвійне громадянство й автономію. Але для нього це не просто медіа-присутність, ця тема – його щоденна робота. І заяву про мільйонного заявника Шем’єн зробив у невипадковому місці – під час церемонії відкриття 28-го Літнього університету на румунському курорті Балваньош.

Чому невипадковому? Бо саме Румунія, а точніше її північна частина, Трансильванія, згідно з офіційними даними, є найбільшим «донором» нових громадян для Угорщини.

Станом на початок 2015 року Угорщина отримала 710 000 заявок на отримання угорського паспорта, і 66% з усіх нових громадян Угорщини, які отримали паспорт за спрощеною процедурою, були саме із Трансильванії. А це майже 450 000 осіб. Для порівняння: з України на той момент було лише 14% і відповідно 94 000 осіб.

Якщо врахувати той момент, що Угорщина якраз з 2015 року почала значно ретельніше ставитися до процедури видачі паспортів за кордоном і навіть ініціювала низку справ про позбавлення громадянства окремих «новоспечених угорців», то можемо припустити, що в цифрах ситуація не суттєво змінилася.

Фото: EPA/UPG

Однак дуже важливо розуміти, що далеко не всі закордонні угорці беруть участь у виборах. І річ не тільки у віковому цензі. Є чимало інших факторів.

Уперше закордонні угорці змогли голосувати на виборах в Угорщині 2014 року: обирати депутатів парламенту, але тільки за партійними списками, а це 93 мандати зі 199. Решту 106 депутатів обирають в угорський парламент за округами, тобто за них голосують лише ті угорці, які мають прописку саме в Угорщині, тобто вони, умовно, можуть працювати в Лондоні, але зареєстровані у Дебрецені, відтак голосують і за партійними списками, і за округами.

У 2014 році закордонні угорці голосували поштою: заповняли бюлетень і відправляли його у виборчі комісії листом з відповідними ступенями захисту. З огляду на зміст листа, який Віктор Орбан написав нещодавно закордонним угорцям, на парламентських виборах у квітні 2018 року вони зможуть голосувати в режимі онлайн на спеціальному сайті.

Скільки це буде закордонних угорців? Навряд мільйон. І навіть півмільйона. У 2014 році у списках виборців фігурувало лише трошки більше за 230 тисяч закордонних угорців, які могли взяти участь у виборах. Але в підсумку взяло лише трохи більше за 128 тисяч, 58 тисяч із них проголосувало саме з Румунії.

Тоді загальна явка на виборах склала трохи більше ніж 61%, близько 5 мільйонів осіб, і це було рекордно низько. Відтак дуже легко вирахувати частку закордонних угорців: це лише 2,6%.

Очікується, що на майбутніх виборах явка буде ще нижчою, і саме тому таку велику увагу владна партія Фідес приділяє закордонним угорцям і їхній мобілізації. Закордонні угорці значно лояльніші до владної команди, і логічно, що за їхній рахунок команда Віктора Орбана спробує компенсувати дефіцит електорату всередині країни.

На жаль, немає офіційних даних, скільки саме закордонних угорців з України проголосувало на парламентських виборах в Угорщині 2014 року. Але точно менше, ніж це очікували у Фідес та команді Віктора Орбана.

Фото: facebook.com/volodymyrgroysman

На який же електорат в Україні розраховують угорський прем’єр і його політична сила, яка точно готується здобути чергову перемогу на виборах? Точно не менш ніж 40 000 виборців.

Звідки ця цифра? Насправді все просто: саме стільки на останніх місцевих виборах на Закарпатті проголосувало за об’єднаний список угорських партій до облради.

Цей результат є найкращим за всю історію для угорської громади Закарпаття, і над ним багато працювали не тільки місцева угорська еліта, а й Будапешт, який фактично змусив дві найбільші угорські партії в Україні – КМКС і УМДС – об’єднатися та йти на вибори одним списком.

Зрозуміло, що в Орбана прагнутимуть більшого, але в Будапешті добре знають: чимало закарпатських угорців виїхали з України на заробітки. Крім того, буде чимало інших факторів, зокрема у виборчому бюлетені на майбутніх виборах буде не тільки Фідес, а й радикальний і відверто проросійський Йоббік, соціалісти. Зрештою, одна річ - виборча кампанія всередині Угорщини, і вона вже у розпалі. Інша річ – за кордоном.

Тому не виключено, що лише листами Віктор Орбан і його команда не обмежаться, і зовсім скоро ми обговорюватимемо візит угорських топ-посадовців до Сербії, Трансильванії, а звідти і на Закарпаття.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram