ГоловнаСвіт

Німеччина заявила про зміну зовнішньополітичного курсу щодо Туреччини

Німецьким туристам радять не їздити до Туреччини, бізнесу - не інвестувати.

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель оголосив про зміну зовнішньополітичного курсу країни щодо Туреччини. Причиною такої різкої заяви став арешт громадянина Німеччини, берлінського фотографа і правозахисника Петера Штойдтнера. Турецька влада звинувачує його у підтримці збройного терористичного угруповання.

Фото: EPA/UPG

Як повідомляє "Німецька хвиля", у четвер Габріель дав прес-конференцію, назвавши звинувачення проти Штойдтнера притягнутими за вуха. Крім Штойдтнера в турецьких слідчих ізоляторах, як і раніше, перебувають ще вісім громадян ФРН, заарештованих після спроби державного перевороту рік тому. Всіх їх Габріель вважає ув'язненими "неадекватно і неправомірно".

Міністр зазначив, що навіть у важкі періоди обидві країни хотіли залишатися партнерами, шукати шляхи виходу з криз, вирішувати проблеми, причому, на основі європейських принципів та цінностей, оскільки турецькі лідери бачили себе частиною європейської сім'ї народів. Тепер ситуація змінилася.

"Той, хто звільняє зі служби сотні тисяч чиновників, військових і суддів, садить в тюрми десятки тисяч людей, включаючи депутатів, журналістів і правозахисників, експропріює власність, закриває сотні ЗМІ, огульно звинувачує десятки німецьких фірм у підтримці терористів, виступає за відновлення смертної кари, той, очевидно, хоче повернути колесо історії назад", - заявив Габріель. За його словами, Анкара зрадила і європейським цінностям, і тим принципам, на яких ґрунтується НАТО.

Фото: EPA/UPG

Берлін вважає, що доля Штойдтнера може спіткати будь-якого німецького громадянина в Туреччині і радить добре подумати перед тим, як вирушати на турецькі пляжі.

Також Габріель закликав німецький бізнес утриматися від інвестицій. Федеральне об'єднання оптової та зовнішньої торгівлі Німеччини (BGA) вже налаштовується на істотний спад експорту в Туреччину і німецьких інвестицій в її економіку.

Ставить Берлін під сумнів і ті чималі кошти, які щорічно отримує Анкара з бюджету ЄС згідно із програмою допомоги кандидатам на вступ до Євросоюзу, яким Туреччина як і раніше є. Уряд Німеччини сам по собі не може анулювати цю програму, але Габріель пообіцяв "у найближчі дні і тижні" обговорити цю тему з партнерами по ЄС.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу у відповідь на заяви Габріеля заявив, що відносини між Туреччиною і Німеччиною не можуть бути побудовані на погрозах і шантажі. Чавушоглу визнав, що дві країни переживають "кризу довіри", але звинуватив у ній "політику подвійних стандартів" щодо Туреччини, яку проводить Німеччина.

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, Петер Штойдтнер разом з керівницею турецького відділення Amnesty International (AI) Іділ Есер і ще чотирма правозахисниками будуть за рішенням суду перебувати під вартою до закінчення слідства. Їх затримали 5 липня в Стамбулі під час семінару під назвою "Цифрова безпека та інформаційний менеджмент". Правозахисникам інкримінують підтримку неназваної терористичної організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram