ГоловнаСвіт

Податкова служба Росії подала в суд на співзасновника фонду Hermitage Capital у справі про акції "Газпрому"

Браудера звинувачують в організації уникнення сплати податків, навмисному банкрутстві й інших правопорушеннях.

Податкова служба Росії подала в суд на співзасновника фонду Hermitage Capital у справі про акції "Газпрому"
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Три управління Федеральної податкової служби (ФПС), які виступили потерпілими у справі про незаконну купівлю акцій "Газпрому" засновником фонду Hermitage Capital Вільямом Браудером і його діловим партнером Іваном Черкасовим, подали позов на Браудера до суду.

Про це повідомив адвокат Браудера Олександр Антипов, передає ТАСС.

Управління ФНС вимагають стягнути з Браудера збиток у розмірі 3,5 млрд рублів. Адвокат сказав, що подав кілька клопотань про припинення кримінальної справи. За його словами, в ній багато порушень.

"У постанові про призначення податкової експертизи йдеться, що експерту видано для вивчення близько 295 томів, а захисту надали для ознайомлення зі справою лише 59 томів, велика кількість документів - ніким не завірені ксерокопії, що вважається недопустимим доказом", - розповів Антипов.

Він додав, що слідство поки що не відповіло на клопотання.

Адвокат повідомив, що Браудера звинувачують в організації ухилення від сплати податків, навмисному банкрутстві та в замаху на невиконання обов'язків податкового агента. Черкасову закидають участь у цих правопорушеннях.

За версією слідства, Черкасов і Браудер у 1996 році не сплачували податків з діяльності кількох організацій і спеціально доводили їх до банкрутства.

Крім того, слідство вважає, що Браудер купив акції "Газпрому", оминаючи заборону для іноземних компаній. Після придбання акцій він намагався вплинути на газову компанію. Браудер надсилав у "Газпром" вимоги про зміну статуту компанії, ревізійної комісії, правління і складу директорів. Він також висував свою кандидатуру в раду директорів, а Черкасова - до складу ревізійної комісії, вказує слідство.

Нагадаємо, що 2015 року Браудер звинуватив генпрокурора РФ у причетності до смерті Сергія Магнітського. Це відбулося незабаром після того, як Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального опублікував фільм-розслідування про генпрокурора РФ Юрія Чайку.

Аудитора фонду Hermitage Capital і партнера британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Сергія Магнітського заарештували за звинуваченням в ухиленні від сплати податків у 2008 році. Через рік він помер за нез'ясованих обставин у московському СІЗО "Матроська тиша". Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Його колишні колеги і адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітського побили і залишили без належної медичної допомоги.

Юрій Чайка заявив, що розслідування ФБК про бізнес синів генпрокурора РФ Артема і Ігоря "замовлене" головою фонду Hermitage Capital Вільямом Браудером і "спецслужбами США, які стоять за ним". Сам Браудер ці звинувачення відкинув, назвавши їх "параноїдальною оповідкою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram