ГоловнаСвіт

Британія муситиме заплатити ЄС до €100 млрд за Брекзит, - Мінфін Франції

Брюссель хоче від Лондона покриття частини спільних витрат Євросоюзу.

Британія муситиме заплатити ЄС до €100 млрд за Брекзит, - Мінфін Франції
Фото: EPA/UPG

Обов'язковою умовою виходу Великобританії з Євросоюзу буде виплата Лондоном свого боргу перед бюджетом Євросоюзу, який може сягнути €100 млрд.

Про це заявив міністр економіки Франції Бруно ле Мейр, повідомляє агентство Рейтер.

"Я скажу те саме, що любила повторювати Маргарет Тетчер: "Ми хочемо повернення наших грошей". Можна обговорювати суму, але сам факт того, що Великобританія повинна заплатити те, що вона завинила бюджету ЄС - це важлива умова початку розмови про Брекзит", - сказав французький міністр.

Як пояснює Рейтер, Брюссель хоче від Лондона покриття частини спільних витрат Євросоюзу, які Великобританія взяла на себе ще під час членства в ЄС. За словами Мейра, ця сума може сягнути €100 млрд.

"Виплата Об'єднаним королівством його залишку є обов'язковою умовою початку будь-якої дискусії про майбутнє наших відносин", - додав міністр економіки.

Раніше цього тижня Британія і ЄС почали перший раунд переговорів про Брекзит. Британський міністр з питань виходу Британії з ЄС Девід Девіс у понеділок зустрівся з головним перемовником Євросоюзу Мішелем Барньє у Брюсселі. Перший раунд переговорів триватиме чотири дні, після чого в четвер відбудеться планова прес-конференція.

Робочі групи зосереджуються на трьох напрямках: права громадян, вимоги ЄС до сплати Британією її частини для покриття поточних бюджетних зобов'язань ЄС й інші невирішені питання, наприклад, що станеться з британськими товарами в магазинах ЄС після Брекзиту.

Тим часом четверта група, очолювана Девісом і представниками Барньє Олівером Роббінсом і Сабіне Веян, фокусує свою увагу на усуненні проблем у Північній Ірландії, коли новий кордон ЄС відокремить британський регіон від Ірландії.

Як повідомляли раніше, Британія заявила про своє право повернути ЄС ядерні відходи після Брекзиту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram