ГоловнаСвіт

У США суд засудив російського хакера до 5 років в'язниці

Росіянину буде зарахований уже відбутий в ув'язненні термін - близько двох років.

У США суд засудив російського хакера до 5 років в'язниці

У США суд засудив російського програміста Марка Вартаняна до п'яти років позбавлення волі у справі про комп'ютерне шахрайство за допомогою вірусу Citadel.

Про це повідомляє Associated Press

Вартаняну буде зарахований уже відбутий в ув'язненні термін, у тому числі близько двох років, проведених у норвезькій в'язниці.

Вартаняна затримали в Норвегії в 2014 році, де він жив і працював на той момент. У грудні його екстрадували в США.

У березні Вартанян визнав провину і уклав угоду з обвинуваченням, повідомляє AP. Представник звинувачення наголосив, що росіянин розкаявся і співпрацював із владою.

Вірус Citadel, виявлений у 2011 році, викрадав із заражених комп'ютерів дані про банківські картки, які потім використовувалися для виведення коштів із рахунків. Citadel заразив не менш ніж 11 млн комп'ютерів по всьому світу, а збиток від вірусу оцінюють на суму $500 млн.

У 2015 році в США на 4,5 року було засуджено росіянина Дмитра Бєлороссова, який визнав вину в розробці Citadel. Марк Вартанян, за версією звинувачення, в 2012-2014 роках брав участь у технічній підтримці вірусу і в його розповсюдженні. Частину цього часу він жив в Україні, а потім переїхав до Норвегії, де його і затримали.

Нагадаємо, 15 липня Times заявив про атаку російських хакерів на ірландські енергомережі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram