ГоловнаСвіт

Хорватія і Чорногорія охоплені лісовими пожежами

Влада Чорногорії попросила про міжнародну допомогу в гасінні пожеж.

У Хорватії міста на узбережжі Адріатичного моря увечері 17 липня було оповиті чорним димом у результаті масштабних лісових пожеж, які швидко поширюються через сильний вітер і спеку.

Про це повідомляє Balkan Insight

Зазначають, що пожежі почалися у вихідних в низці місць уздовж узбережжя і перемістилися на край густонаселених міст, таких як хорватське прибережне місто Спліт.

Пожежі, які спалахнули в кількох селах навколо гори Мосор, на південь від міста Спліт, рухаються до його передмість, наприклад Зрновіца на сході, де розташована ракетна база. У понеділок вдень уся затока була оповита чорним димом. А вже до вечора вогонь дістався до міста, поширився на міський цвинтар, а також на міське сміттєзвалище в Кареповаці. Влада попередила, щоб жителі Спліта залишалися в приміщеннях і зачиняли вікна.

Деякі райони Спліта, а також сусідні міста Солін і Кастела, залишилися без електрики. У сусідніх селах і передмістях згоріли кілька будинків.

До гасіння пожеж залучено пожежників, військових й авіацію.

Крім того, повідомляють, що в сусідній Чорногорії, крім прибережних містечок Герцег-Нові і Тіват, пожежі поширилися до столиці Подгориці і центрального міста Нікшич.

Найскладніша ситуація в Чорногорії - у прибережному місті Тіват і  на півострові Луштіца, де сотні пожежників і військовослужбовців намагаються загасити вогонь.

Під впливом сильних вітрів і посушливих погодних умов, які, як очікується, посиляться, пожежа на півострові Луштіца біля міста Герцег-Нові поширилася до будинків і кемпінгів.

У зв'язку з обмеженими можливостями в боротьбі з такими численними пожежами по всій країні влада Подгориці звернулася по міжнародну допомогу в Центр надзвичайних ситуацій Європейської комісії в Брюсселі.

Нагадаємо, що 15 липня в Херсонській області виникла лісова пожежа. Раніше сьогодні голова ОДА заявив, що лісові пожежі в Херсонській області спричинені умисними підпалами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram