ГоловнаСвіт

МЗС Грузії назвало найважливіший виклик у зовнішній політиці країни

Російські військові "відрізали" від Грузії близько 500 метрів.

МЗС Грузії назвало найважливіший виклик у зовнішній політиці країни
Фото: EPA/UPG

Поточний процес фактичної анексії окупованих Росією Абхазії і Цхінвальського регіону є найважливішим викликом зовнішньої політики Грузії.

Про це заявив голова МЗС Грузії Михаїл Джанелідзе, виступаючи з промовою на "Амбассадоріалі-2017", повідомляє Грузія Online.

За оцінкою міністра, важка ситуація в окупованих регіонах і прилеглих до них територіях з точки зору безпеки, гуманітарних питань та захисту прав людини є величезним викликом для Грузії і регіональної стабільності.

Як заявив Джанелідзе на щорічних зборах керівників дипломатичних представництв Грузії, виклики, які існують у світі, сильно впливають на регіон Південного Кавказу і Чорного моря, а невирішені та в активній фазі регіональні конфлікти створюють небезпеку, що з метою відновлення-розширення сфер впливу знову будуть застосовані силові методи.

Раніше російські військові встановили ще один зелений банер із зазначенням так званого кордону на околиці грузинських сіл - Бершуеті і Собісі, там, де розташовані земельні ділянки місцевих жителів, пересунувши його від старої позначки так званої межі далі ще на приблизно 500 метрів.

МЗС Грузії засудило незаконне встановлення так званого прикордонного знака в районі села Бершуеті Горійського району, в результаті чого сільськогосподарські землі кількох місцевих фермерів опинилися по той бік лінії окупації.

Центральна влада Грузії обіцяє використовувати всі можливі важелі для того, щоб ці дії Росії не залишилися без належної міжнародної оцінки і реакції.

Цхінвальський регіон і Абхазію не контролює центральна влада Грузії, і після грузинсько-російської війни 2008 року вони оголошені окупованими територіями. Незалежність т. зв. Південної Осетії і Абхазії поки що визнають чотири держави в світі: Росія, Венесуела, а також острівні держави Нікарагуа і Науру.

Як повідомляли раніше сьогодні, Україна та Грузія стали стратегічними партнерами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram