ГоловнаСвіт

У Венесуелі пройшов "незаконний" референдум про зміну влади

Під час плебісциту було вбито двох людей.

У Венесуелі пройшов "незаконний" референдум про зміну влади
Референдум, организованный оппозицией Венесуэлы
Фото: EPA/UPG

У Венесуелі в неділю, 16 липня, відбувся організований опозицією референдум про зміну політичної влади в країні.

Як повідомляє агентство Рейтер із посиланням на опозицію, у плебісциті взяли участь близько 7 млн осіб.

Зазначають, що референдум покликаний посилити тиск на президента Ніколаса Мадуро на тлі його прагнень створити законодавчий орган, який його опоненти називають консолідацією диктатури.

Референдум пройшов у вигляді символічного опитування на більш ніж 2000 виборчих дільниць. Учасникам голосування було запропоновано відповісти на запитання: "Ви не визнаєте скликання запропонованої Ніколасом Мадуро Конституційної асамблеї без попереднього схвалення венесуельського народу?", "Чи вимагаєте ви від Національних боліваріанських збройних сил дотримуватися і захищати конституцію 1999 року і підтримувати рішення Національної асамблеї?", "Чи згодні ви з проведенням оновлення гілок влади відповідно до конституції, а також з проведенням виборів і створенням нового уряду національної єдності?".

Однак, як зазначає Рейтер, ці голосування не означають, що уряд у країні зміниться в короткостроковій перспективі чи що буде влагоджено складну політичну ситуацію в країні.

Під час референдуму в передмісті Каракаса озброєні люди відкрили стрілянину. У результаті були вбиті двоє людей, ще четверо отримали поранення, повідомляє Рейтер із посиланням на заяву опозиції.

Ніколас Мадуро назвав організований опозицією плебісцит незаконним і безглуздим. Замість цього він хоче 30 липня провести вибори нової асамблеї, яка зможе переписати Конституцію і розпустити державні інститути.

Нагадаємо, що антиурядові акції протесту у Венесуелі тривають з 1 квітня. Під час демонстрацій загинули понад 72 особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram