ГоловнаСвіт

Директора російської компанії, причетної до скандалу з турбінами, затримали за розголошення держтаємниці

"Силові машини" - партнер Siemens у спільному підприємстві.

Директора російської компанії, причетної до скандалу з турбінами, затримали за розголошення держтаємниці
Роман Филиппов
Фото: Роман Филиппов

Федеральна служба безпеки Росії затримала в Санкт-Петербурзі генерального директора "Силових машин" Романа Філіппова за підозрою в розголошенні держтаємниці.

Про це пише видання "Фонтанка" з посиланням на обізнані джерела. Дату й обставини затримання видання не уточнює.

Співрозмовник видання РБК, близький до керівництва компанії, підтвердив факт затримання. У Філіппова поки що немає процесуального статусу, його опитують співробітники спецслужби, додало джерело. Однак не змогло пояснити, чи пов'язано це зі скандалом про постачання турбін Siemens у Крим в обхід санкцій. За словами джерела РБК у правоохоронних органах, перевірка проводиться в зв'язку з імовірним розголошенням державної таємниці.

Раніше стало відомо, що Росія поставила чотири газові турбіни SGT5-2000E німецького виробника Siemens у Крим в обхід санкцій. Устаткування було виготовлено спільним підприємством Siemens і ВАТ "Силові машини" - "Сіменс Технології газових Турбін" (базується в Санкт-Петербурзі). Ці турбіни передбачалися для будівництва двох електростанцій у Краснодарському краї, проте в підсумку були поставлені в Крим.

Представники Siemens після появи повідомлень про постачання турбін до Криму заявили, що дотримувалися режиму санкцій. У компанії відзначили, що можуть переглянути свій бізнес у Росії. Пізніше, 11 липня, німецька компанія подала позов у Московський арбітражний суд проти "дочки" "Ростех" - компанії "Технопромекспорт". Саме ця організація займалася закупівлею турбін і їх постачанням у Крим. У четвер, 13 липня, цей позов відклали до 21 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram