ГоловнаСвіт

Суд засудив Полонського до 5 років в'язниці і звільнив його в зв'язку із закінченням строків давності справи

Російського бізнесмена в останній момент засудили за скасованою статтею.

Суд засудив Полонського до 5 років в'язниці і звільнив його в зв'язку із закінченням строків давності справи
Сергей Полонский
Фото: http://weblinks.ru

Російському бізнесмену і засновнику компанії Mirax Group Сергію Полонському в останній момент перед вироком перекваліфікували статтю, за якою його звинувачували, на більш м'яку, виключену з КК у 2014 році.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на джерело, близьке до судового процесу, і на одного з адвокатів Полонського, ім'я якого не називають.

Полонського звинувачували за частиною четвертою статті 159 КК РФ - про шахрайство, скоєне групою осіб за попередньою змовою в особливо великому розмірі. В останній момент, як пишуть "Ведомости", статтю замінили на шахрайство в підприємницькій діяльності. Вона була в Кримінальному кодексі під тим самим номером, але її скасували в 2014 році.

Нова редакція статті про шахрайство передбачає покарання до 10 років позбавлення волі, а стаття, за якою в результаті засудили Полонського, - до п'яти років позбавлення волі.

Звинувачення просило для Полонського вісім років колонії загального режиму, а для його партнера і, за версією слідства, пособника Олександра Паперно - п'ять років позбавлення волі. В результаті Полонського засудили до п'яти років в'язниці, але звільнили в залі суду в зв'язку з закінченням терміну давності злочину.

Захист під час процесу наполягав на розгляді справи у підприємницькій площині, повідомив адвокат Полонського Олексій Цаплін. "Перекваліфікація справ буває часто, але я вперше бачу, коли суд приймає рішення щодо норми, яка втратила чинність", - відзначає юрист Володимир Жеребенков. Адвокат зазначив, що суд діяв правильно, оскільки в нього немає права погіршувати становище обвинуваченого.

Напередодні Пресненський районний суд визнав Полонського винним у шахрайстві і засудив його до п'яти років позбавлення волі, а після цього звільнив бізнесмена й інших фігурантів справи - Паперно і Олександра Пронякіна - в зв'язку із закінченням строків давності.

Полонського і його спільників звинувачували в шахрайстві з грошима пайовиків житлових комплексів "Кутузовська миля" і "Рубльовськая рив'єра". Слідство вважало, що в Mirax Group укладали договори купівлі-продажу квартир у цих житлових комплексах. Отримані гроші йшли не тільки на будівництво комплексів, а й на вежі компанії "Федерація", Astra Montenegro та інші. За версією слідства, компанія вивела на будівництво сторонніх об'єктів більш ніж 2,6 млрд рублів. Окрім того, будівництво житлових комплексів було зупинено.

Сам Полонський свою провину заперечував, а кримінальну проти себе називав "маренням". Переказ грошей пайовиків "Кутузовській милі" і "Рубльовській рив'єрі" Полонський пояснив рухом коштів усередині компанії і назвав це стандартною практикою. Те, що будівництво зупинилося, Полонський пояснив розірванням договору Mirax Group з ЦФСР через фальшиві графіки фінансування об'єкта.

"Я створив найкращу в Росії і в світі компанію вартістю 4,5 мільярда доларів, а мене звинувачують у тому, що я вкрав 100 квартир. Ви в це вірите?" - запитав він у присутніх у суді.

Mirax Group до кризи була однією з найбільших будівельних компаній Росії з портфелем проектів на 12 млн квадратних метрів. Однак через велику заборгованість компанії довелося заморозити велику частину проектів. У тому числі було заморожено проект найвищої будівлі в Україні Mirax Plaza. Хмарочос планували побудувати на Глибочицькій вулиці в Києві, неподалік від станції метро "Лук'янівська".

Полонського депортували в Росію в травні 2015 року. До цього бізнесмен перебував у Камбоджі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram