ГоловнаСвіт

Голова МЗС Австрії хоче закрити маршрути біженців в Європу через Середземне море

Курц закликав до створення центрів прийому біженців за межами Європи.

Голова МЗС Австрії хоче закрити маршрути біженців в Європу через Середземне море
Себастьян Курц
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Австрії Себастьян Курц буде відстоювати ідею закриття маршрутів біженців через Середземне море до Європи, вважаючи, що це зменшить кількість смертей серед шукачів притулку.

Про це він заявив сьогодні перед початком засідання Ради ЄС у Люксембурзі, повідомляє "Укрінформ".

"Доти, доки ми будемо рятувати людей у морі та доставлятимемо їх в Європу, щораз більше біженців будуть йти цим шляхом, контрабандисти будуть заробляти все більше і, що найжахливіше, тонути буде все більше людей. Але коли врятованих зупинять на зовнішньому кордоні, про них подбають і відправлять назад, тоді навряд люди будуть вирушати в таку дорогу", - сказав Курц.

Також міністр нагадав, що Австрія завжди виступала за створення центрів прийому біженців за межами Європи, щоб порятунок людей "не був прямо пов'язаний із квитком у центральну Європу".

Курц нагадав, що зазнавав критики, коли йшлося про закриття західно-балканського маршруту, проте в підсумку вдалося скоротити на 98% приплив біженців цим шляхом, і вже через кілька днів кількість прибуваючих скоротилася з понад 50 тис. у день до менш ніж тисячі. За його словами, закриття західно-балканського маршруту має бути взірцем і для інших маршрутів.

Курц переконаний, що ЄС, зрештою, погодиться з позицією Відня і це допоможе скоротити кількість біженців і смертей. "Для цього потрібна політична воля і драматична зміна систем прийому біженців", - додав дипломат.

Він наголосив, що на папері є Дублінська система, але на ділі основна маса людей не просить притулку в Греції або Італії, а вирушає вглиб Європи.

Нагадаємо, в середині травня Євросоюз висунув трьом країнам ультиматум стосовно біженців. Мова, зокрема, про Австрію, Угорщину та Польщу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram