ГоловнаСвіт

Екс-співробітник російських "Вестей" розкрив як робляться новини, зокрема про Україну

Новини з України рекомендується брати виключно з російських інформагентств.

Екс-співробітник російських "Вестей" розкрив як робляться новини, зокрема про Україну
Фото: скрин-шот видео

Звільнений шеф-редактор програми "Вести" на ВДТРК Дмитро Скоробутов розповів про ситуацію на телеканалі "Россия" і як формуються новини.

"На каналі чорт-зна що, рівень співробітників залишає бажати кращого", - розповів "Радіо Свобода" Скоробутов.

На переконання Скоробутова, відбувається це тому, що "Олегу (Добродєєву) все набридло: вийдуть "Вести" підсумкові о 8 вечора, і добре, все інше - можна взагалі глухонімих садити". За його словами, 20-годинні новини дивиться Москва, тому на них все має бути ідеально, дублі, які виходять на іншу країну, мало кого цікавлять.

"Мені передавали слова його дружини, що Олег втомився, хоче на пенсію на Лазурний берег, але не відпускають, тим паче в передвиборний рік" - каже він.

Водночас в кожному випуску повинна бути хоча б одна новина про президента і прем'єр-міністра, а всю відповідальність за політичну складову несе шеф-редактор.

Що стосується конкретних рекомендацій щодо висвітлення ситуації в Україні, то в опублікованих ним "Планах випуску" йдеться про необхідність давати інформацію, використовуючи тільки російські ЗМІ: "Україна і Південний схід: розвиток ситуації. Всі процеси - лише з посиланням на російські інформагентства". 

План випуску новин на телеканалі ВЕСТИ
План випуску новин на телеканалі ВЕСТИ

А також "Щодо України та новоросії - орієнтуємося на риторику МІА Россия Сегодня"

План випуску новин на телеканалі "ВЕСТИ" (ВДТРК)
План випуску новин на телеканалі "ВЕСТИ" (ВДТРК)

Водночас у випадку з терактом проти малазійського Боїнга МН17, який здійснив російський БУК, який приїхав на українську територію з військової частини в Курську, є рекомендація: "НЕ ДАЄМО".

За його словами, в колективі "Вестей" про політику розмовляти не заведено, та й часу особливо не було: "Але мені колеги розповіли, що у нас є один шеф-редактор "Вестей недели", який дотримується...... поглядів... Навіть на мітинги нібито ходить. Прізвище не буду називати, але проблем з цим наразі не було ні в кого. Нам просто не до цього - живеш в паралельній реальності і тільки коли стикаєшся сам із справжнім життям, розумієш, що щось не те".

На запитання кореспондента, чому не спробував знайти іншу роботу, Скоробутов каже, що до останнього був прихильником чинної влади, вважав, що російський уряд все робить правильно, а "проти Росії ведеться інформаційна війна, яка може бути підготовкою до реальних бойових дій" і тому російські ЗМІ нібито тільки відповідають.

Втім, конфлікт з ВДТРК відкрив Дмитрові очі: "Мені досі важко розлучатися з переконаннями, йде внутрішня боротьба і переоцінка цінностей, інколи просто боляче. На мій погляд, ситуація (в країні) деградує. Я на своєму прикладі бачу, як працює прокуратура, трудова інспекція, суди. Я не можу захистити свої інтереси, враховуючи що закон на моєму боці".

Скоробутова звільнили після 15 років роботи після бійки з п'яним режисером монтажу програми "Вести-ранок" Михайлом Лапшиним, який в ніч на 17 серпня 2016 року побив Скоробутова просто на робочому місці. Водночас подальші його спроби домогтися правди і листи до керівництва ВДТРК, в поліцію, прокуратуру і Адміністрацію президента, нічого не дали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram