ГоловнаСвіт

Трамп дозволив Пентагону самостійно встановлювати рівень військової присутності в Афганістані

За оцінками США, станом на лютий уряд Афганістану контролював лише 59,7% території країни.

Трамп дозволив Пентагону самостійно встановлювати рівень військової присутності в Афганістані

Президент США Дональд Трамп дозволив міністру оборони Джеймсу Меттісу самому встановлювати рівень військової присутності в Афганістані.

Про це повідомив агентство Рейтер високопоставлений американський чиновник, який говорив на умовах анонімності.

Таким чином, зазначає агентство, на вимогу американського військового командування може бути збільшене число військовослужбовців в Афганістані.

За словами співрозмовника агентства, наразі не було прийнято жодного рішення про збільшення чисельності американських військових в Афганістані. На цей момент там перебувають 8,4 тис. американських військовослужбовців.

Пентагон відмовився коментувати цю інформацію.

Як зазначає Рейтер, чотирма місяцями раніше командувач міжнародними військами в Афганістані генерал Джон Ніколсон заявив, що йому потрібно "декілька тисяч" додаткових військ, можливо, наданих також союзниками США.

За словами колишніх і діючих американських чиновників, ідеться про 3-5 тис. військових. При цьому наголошується, що очікують, що це будуть переважно тренери для підготовки афганських військ, а також екіпажі військових літаків. Також обговорюється можливість розширення повноважень наземних військ і більш агресивні дії стосовно бойовиків ісламістського руху "Талібан".

Рейтер нагадує, що з моменту початку бойових дій в Афганістані в 2001 році було вбито понад 2300 американських військових, понад 17 тис. отримали поранення. Найбільша присутність американських військових в Афганістані була в 2011 році - понад 100 тисяч.

За оцінками США, станом на лютий уряд Афганістану контролював лише 59,7% з 407 районів країни, що майже на 11% менше того самого показника роком раніше.

Питання про посилення американської військової присутності в Афганістані стоїть на порядку денному відтоді, як в останні місяці в країні посилилася активність бойовиків.

Нагадаємо, минулого тижня афганські таліби розстріляли трьох американських військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram