ГоловнаСвіт

Безвізовий режим між Україною та ЄС набув чинності

Безвізовий режим між Україною та ЄС набув чинності
Фото: depositphotos.com/rossandhelen

Безвізовий режим між Україною і Євросоюзом набув чинності.

З 11 червня громадяни України можуть в'їжджати з біометричним паспортом у 26 країн-членів ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії (Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта , Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія).

Також громадяни України зможуть відвідати з біометричним паспортом ще чотири держави, що входять у шенгенську зону, але не перебувають у складі Євросоюзу: Швейцарію, Норвегію, Ісландію та Ліхтенштейн.

Крім того, візові вимоги для українців скасують також країни і території, які раніше вимагали наявності шенгенської візи або в які можна потрапити тільки транзитом через держави-члени Шенгенської угоди - зокрема Монако і Ватикан.

Безвізовий режим дозволяє громадянам України бути на території країн ЄС не більш як 90 днів протягом 180-денного періоду.

При цьому безвіз не дає права працевлаштуватися на оплачувану роботу і постійне проживання на території ЄС.

Одночасно з безвізовим режимом набуває чинності механізм припинення його дії для третіх країн (suspension mechanism), який Євросоюз може застосувати в разі виникнення міграційних ризиків або безпосередньої загрози державній політиці або внутрішній безпеці, пов'язаній з громадянами третіх країн.

Як заявив напередодні Президент Петро Порошенко, Україна веде переговори з ЄС про скасування плати за мобільний роумінг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram