ГоловнаСвіт

Українські трудові мігранти є фактором економічної стабільності Польщі Пресс-релиз

Українські трудові мігранти є фактором економічної стабільності Польщі

Понад мільйон українців, які працюють сьогодні в Польщі, сприяють економічному зростанню місцевої економіки, подальше процвітання якої неможливе без допомоги робочих рук наших співвітчизників. Адже українці є наймасовішими іноземними трудовими мігрантами, які працюють у Польщі і вимагають суспільної уваги та соціального захисту.

Про ці й інші питання взаємодії між двома країнами йшлося в місті Люблін (Польща), де 8-9 червня відбулася Польсько-Східна конференція PUIG Lub-Invest 2017.

Завдяки масовій трудовій міграції до Польщі працівники з України сьогодні перетворюються на справжніх масових євроінтеграторів, які отримують на польській території навички офіційного працевлаштування, регулярної сплати податків і оформлення медичного страхування, яке сприяє підвищенню безпеки праці. Цей процес відбувається безперервно, адже більшість українців у Польщі є сезонними працівниками і кожні 2-4 місяці повертаються додому. Свої корисні навички з Європи вони поступово прищеплюють вдома і таким чином несуть європейські цінності в Україну.

"Можна стверджувати, що польська економіка розвивається швидко (3,4% річного зростання ВВП) і дуже потребує робочої сили. Без працівників з України ми не були в змозі досягти такого рівня, економіка стояла б на місці, не було б її розвитку. Зараз є велика потреба не просто в робочій силі, але й в українцях з освітою, і вони вже з'являються у нас. Це менеджери середнього і вищого рівня, і відсоток таких людей буде збільшуватися", - заявив Яцек Пєхота, голова Польсько-української господарської палати.

"Польщі необхідно мати чітку політику щодо трудових мігрантів. Ми не можемо конкурувати за рівнем зарплати з Німеччиною або Нідерландами. Нам потрібно спрощувати порядок працевлаштування", - зазначила Мажена Гуз-Веттер, заступник директора представництва Комісії ЄС у Польщі.

"11 червня 2017 року не означає, що з цієї дати українцям більше не будуть потрібні робочі візи. Законодавство не змінюється. Ті, хто хоче працювати в Польщі, спочатку повинні знайти суб'єкта, який готовий їх працевлаштувати", - заявив Рафал Вольскі, Генеральний консул республіки Польща у Львові.

"Подивімося, як змінювався показник кількості працюючих українців у Польщі. З 2010-го по 2016 рік зростання виданих запрошень на роботу в цю країну становило 650%! У 2016 році було видано близько 1,3 млн запрошень. Для прикладу, в 2010 році - 180 тис. запрошень. Трудова міграція українців до Польщі має головним чином економічну складову - люди їдуть заробити гроші, щоб прогодувати свої сім'ї, які залишилися в Україні. Багато польських експертів відзначають, що ще 10 років тому трудова міграція в їхню країну була доволі рідкісним явищем, за відсотком іноземців на ринку праці Польща займала одне з найнижчих місць у ЄС. Однак зараз ситуація кардинально змінилася. Без трудових мігрантів польська економіка не зможе розвиватися в найближчому майбутньому", - додав голова Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній із міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, яка займається питаннями і проблемами, пов'язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги в сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль усіх учасників ринку працевлаштування за кордоном і ефективного захисту інтересів українських заробітчан, які збираються шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram