ГоловнаСвіт

Президент Афганістану запропонував "Талібану" мирні переговори

Ашраф Гані назвав свою пропозицію талібам "останнім шансом відмовитися від їх 16-річного заколоту",

Президент Афганістану запропонував "Талібану" мирні переговори
Ашраф Гани
Фото: EPA/UPG

Президент Афганістану Ашраф Гані знову запросив ісламістський рух "Талібан" на мирні переговори.

Про це повідомляє Аssociated Рress

При цьому Гані, виступаючи на відкритті так званого Кабульського процесу, назвав свою пропозицію талібам їх останнім шансом відмовитися від свого 16-річного заколоту і приєднатися до політичного процесу.

Як відомо, попередні спроби мирних переговорів були невдалими. "Талібан" відмовився вести переговори з урядом доти, поки всі іноземні сили не покинуть країну.

У 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" керував Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. У період правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані таліби були відсторонені від влади. В останні місяці таліби здійснили десятки терактів по всьому Афганістану. Експерти пов'язують останні теракти в Афганістані з тим, що в грудні 2014 року бойова місія НАТО і США в Афганістані офіційно завершилася, на території країни залишилися лише близько 12 тис. іноземних військових. Основне навантаження в боротьбі з ісламістами лягло на місцеву армію і поліцію. За різними даними, ісламісти контролюють близько 70% території Афганістану, а число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тисяч осіб.

Нагадаємо, наприкінці травня президент Афганістану закликав талібів скласти зброю

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram