ГоловнаСвіт

Глава Пентагону дорікнув КНР в мілітаризації штучних островів у Південно-Китайському морі

Китай наполягає на своїх територіальних правах у Південно-Китайському морі.

Глава Пентагону дорікнув КНР в мілітаризації штучних островів у Південно-Китайському морі
Взлетная полоса на одном из островов архипелага Спратли в Южно-Китайском-море
Фото: EPA/UPG

США не мають наміру миритися з мілітаризацією Китаєм штучних островів у Південно-Китайському морі, оскільки подібні дії підривають стабільність і безпеку в регіоні

Про це заявив глава Пентагону Джеймс Меттіс, передає російська служба Бі-бі-сі.

"Ми виступаємо проти країн, які мілітаризують штучні острови й висувають надмірні претензії на міжнародні води. Ми не можемо і не будемо погоджуватися з односторонніми примусовими змінами статус-кво", - сказав Меттіс.

Одночасно міністр оборони США підкреслив важливу роль Китаю у стримуванні північнокорейської ракетної і ядерної активності.

Раніше держсекретар США Рекс Тіллерсон говорив, що США "ясно дасть зрозуміти Китаю, що треба припинити будівництво на островах". У відповідь в Пекіні заявили, що Китай буде відстоювати свої інтереси в регіоні.

Китай претендує майже на все Південно-Китайське море, включаючи рифи і острови, про права на які заявляють й інші держави. Останніми роками Китай штучно нарощує острови архіпелагу Спратлі, розміщуючи на них військову інфраструктуру. Наприкінці минулого року американські експерти з Центру стратегічних і міжнародних досліджень розгледіли на супутникових фотографіях ознаки систем протиракетної оборони на цих насипних островах.

Нагадаємо, в липні 2016 року суд в Гаазі відхилив територіальні претензії КНР в Південно-Китайському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram