ГоловнаСвіт

Чорногорія звинуватила РФ у втручанні у свою зовнішню політику

Російські інвестиції в країну голова МЗС назвав неефективними.

Чорногорія звинуватила РФ у втручанні у свою зовнішню політику
Серджан Дарманович

Чорногорія звинуватила Росію у втручанні в її міжнародну політику, в тому числі з питання вступу країни в НАТО.

"Росія відкрито втручається в нашу міжнародну політику, чого ми, звісно, не схвалюємо", - сказав міністр закордонних справ Чорногорії Серджан Дарманович, повідомляє телерадіокомпанія RTCG.

Дарманович зазначив, що протягом двох-трьох років Москва виступає проти розширення НАТО. "У цьому питанні ми самі вирішуємо для себе, і ми здивовані, як сильно втручається Росія, і, звісно, ми захищаємося", - заявив голова МЗС Чорногорії.

Дарманович зазначив, що російська розвідка відкрито підтримує чорногорську опозицію, яка виступає проти вступу країни в НАТО. Міністр закордонних справ наголосив, що членство Чорногорії в НАТО не спрямоване проти кого-небудь. "Але, звичайно, ми не можемо прийняти того, що хтось вирішує, де нам бути", - зазначив він.

Між Чорногорією і Росією є економічні відносини, але Москва не головний партнер країни, додав Дарманович. Він зазначив, що багато туристів приїжджають у Чорногорію з Росії, проте російські інвестиції в країну голова МЗС назвав неефективними.

Нагадаємо, наприкінці квітня парламент Чорногорії ратифікував протокол про приєднання до НАТО. Документ було схвалено, незважаючи на бойкот проросійської опозиції.

Процес вступу Чорногорії в НАТО почався в березні 2014 року, коли прем'єр-міністр Міло Джуканович заявив, що країна хоче стати членом альянсу на тлі агресії РФ проти України. Протокол про вступ країни в НАТО було підписано в травні 2016 року.

Чорногорія стане повноцінним членом НАТО, якщо документ ратифікують усі країни, що входять в альянс. На цей момент його не підписала тільки Іспанія.

Минулого року після жовтневих виборів до парламенту відносини між Росією і Чорногорією гранично загострилися. Чорногорська прокуратура розслідує справу про спробу державного перевороту, в причетності до якого підозрюють росіян.

Змовники, за версією чорногорської влади, збиралися влаштуватизаворушення, захопити парламент, вбити прем'єр-міністра Міло Джукановича і, як говорив спеціальний прокурор Мілівоє Катнич, "зупинити Чорногорію на її євроатлантичному шляху, і перш за все - на шляху в НАТО".

Прокурор Катнич торік говорив, що замах на прем'єра Джукановича планували "російські націоналісти", щоб перешкодити вступу Чорногорії в НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram