ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві обшукують популярні центри сучасного мистецтва

Обшуки пов'язані з розкраданнями бюджетних коштів у 2014 році.

У Москві обшукують популярні центри сучасного мистецтва

Російські правоохоронні органи слідом за "Гоголь-центром" проводять обшуки в Центрі сучасного мистецтва "Винзавод" у Москві.

Про це повідомили "Интерфаксу" працівники "Винзаводу".

У цей момент співробітники правоохоронних органів вилучають документацію і досліджують комп'ютери та техніку. За словами співробітників "Винзаводу", в центрі мистецтва перебувають люди в цивільному, а також співробітники у формі, яких привезла "Газель" з тонованими шибками і закритими папером номерами.

Пізніше з'явилися повідомлення, що обшуки проходять також у колишнього керівника держпідтримки мистецтва Мінкультури РФ Софії Апфельбаум, яка працює зараз директором РАМТа (Російського академічного молодіжного театру).

Обшук проводиться за тією ж справою, що й у режисера Кирила Серебреннікова (обшук у нього закінчився, співробітники ФСБ зараз везуть його на допит). У 2014 році Апфельбаум укладала з ним контракт про виділення 66,5 млн руб на культурологічний проект "Платформа".

Згідно з постановою про обшук, справу, за якою проводять обшуки у Серебреннікова, Апфельбаум і в "Гоголь-центрі", порушено за статтею "Шахрайство". Офіційно СК повідомив, що справа стосується розкрадання бюджетних коштів у 2014 році.

Можливо, обшук на "Винзаводі" проходить за тією ж або суміжною справою.

"Гоголь-центр" - відомий театр і популярний культурний майданчик, за кілька років створений художнім керівником Серебренніковим. Тут проходять не тільки спектаклі російських і європейських режисерів, а й лекції, покази світових фільмів, музичні концерти.

"Винзавод" - один із найбільших і найвідоміших у Москві центрів сучасного мистецтва. Він неодноразово зазнавав критики людей і структур з фундаменталістськими поглядами.

Православний активіст Дмитро Ентео і його рух "Божа воля" вже висловили підтримку перевірці спецслужб діяльності "Гоголь-центру". Ентео вважає, що надалі подібну перевірку необхідно здійснити не тільки стосовно Серебреннікова, але і МХТ ім. Чехова (художній керівник Олег Табаков) і режисера Костянтина Райкіна (театр "Современник"), оскільки ці люди нібито плюндрують православні цінності.

Нагадаємо, наприкінці квітня в "Відкриту Росію" Ходорковського прийшли з обшуком. Причиною обшуків стала телефонограма зі скаргою на екстремістську літературу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram