ГоловнаСвіт

Каталонія проголосить незалежність, якщо Мадрид заблокує референдум, - El País

Проведення можливого референдуму планують на вересень або жовтень 2017 року.

Каталонія проголосить незалежність, якщо Мадрид заблокує референдум, - El País
Каталония
Фото: tsn.ua

Каталонія підготувала законопроект, який передбачає негайний вихід зі складу Іспанії, якщо офіційний Мадрид не дозволить провести референдум про незалежність.

Про це повідомляє El Pais із посиланням на проект відповідного закону, підготовленого урядом Каталонії.

"Якщо іспанська держава перешкоджатиме проведенню референдуму, цей закон набуде чинності повною мірою і невідкладно після того, як парламент підтвердить цю перешкоду", - наголошено в проекті документа.

Передбачається, що документ упродовж двох місяців буде функціонувати як тимчасова конституція Каталонії в разі перешкоджання урядом Іспанії проведенню референдуму.

У разі схвалення референдуму влада Каталонії має намір винести на голосування наступне питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною від Іспанії державою?".

Проведення можливого референдуму планують на вересень або жовтень 2017 року, пише видання.

Генеральний прокурор Іспанії Хосе Мануель Маз заявив, що буде вивчати законність документа, який підготувала Каталонія.

Раніше лідери Каталонії заявляли про намір провести референдум про незалежність до вересня 2017 року зі згодою або без згоди центрального уряду, хоча воліли б здійснити консенсуальне голосування, схоже на те, яке було в Шотландії в 2014 році.

Нагадаємо, 9 листопада 2015 року парламент Каталонії проголосував за відокремлення від Іспанії. Однак уже 12 листопада іспанський суд призупинив дію резолюції про незалежність Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram