ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний знайшов нові докази причетності "кухаря Путіна" до найбільшого картелю РФ

Фінальне засідання ФАС, присвячене створенню картелю на суму 18 млрд рублів, відбудеться 22 травня. 

Навальний знайшов нові докази причетності "кухаря Путіна" до найбільшого картелю РФ
Евгений Пригожин
Фото: fontanka.ru

Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального опублікував нові докази причетності бізнесмена Євгена Пригожина, також відомого як "кухар Володимира Путіна" до створення найбільшого в Росії картелю.

Про це розповів засновник ФБК Олексій Навальний, посилаючись на матеріали Федеральної антимонопольної служби, яка в серпні 2016 року порушила справу про створення картелю.

Спочатку в справі фігурували дев'ять компаній, які надавали послуги із санітарного утримання об'єктів Міноборони РФ. Підозрювані у змові компанії дістали держконтракти на суму понад 18 млрд рублів. За підрахунками РБК, усього з 2015 року ці компанії уклали контрактів з Міноборони РФ більш як на 22 млрд рублів. Дані "СПАРК-Інтерфакс" свідчили про те, що ці компанії пов'язані з Пригожиним, якого ЗМІ часто називають "кухарем Путіна".

Як випливає з поста, який сьогодні Навальний опублікував, ФБК вдалося ознайомитися з матеріалами розслідування ФАС. З документів випливало, що всі компанії, котрі фігурують у справі, брали участь у торгах з однієї IP-адреси, яка належить компанії ТОВ "Конкорд Менеджмент і Консалтинг". До лютого 2017 року ця компанія була оформлена на Віолетту Пригожину, яку "Нова газета" називала матір'ю мільярдера. Однак з 28 лютого, за даними "СПАРК-Інтерфакс", власником 100% компанії знову став мільярдер Пригожин.

Крім зв'язку компаній за IP-адресою, ФБК виявив ознаки незаконної координації учасників торгів. У матеріалах ФАС також була надана виписка зі сбербанківського рахунку однієї з підозрюваних компаній ("Мегалайн"). ФБК дійшов висновку, що компанія Пригожина перераховувала на рахунки цієї компанії суми, що збігаються з розміром забезпечення заявки на участь у торгах. "Таким чином, - пише ФБК, - "Конкорд Менеджмент і Консалтинг" фактично профінансував одночасно двох учасників аукціону - ТОВ "Мегалайн" і "ЕкоБалт".

Усього, як стверджує ФБК, подібними фінансовими договорами пов'язані десятки компаній. Як цільове призначення всіх цих позик у банківській виписці вказано "договір позики КЖФ", що, як припускає ФБК, означає "казарменно-житловий фонд". Компанії, які фігурують у справі ФАС, надавали послуги з санітарного утримання, технічного та комплексного обслуговування казарменно-житлового фонду військових містечок, фондів вищих навчальних закладів та інших установ оборонного відомства. 

Фінальне засідання ФАС, присвячене створенню картелю на суму 18 млрд рублів, відбудеться 22 травня. Раніше наймасовішим картелем на держзакупівлі, який виявляла служба, були порушення на торгах на постачання одягу для потреб МВС, ФСБ і митниці на загальну суму 3,5 млрд рублів. ФБК стверджує, що нинішня справа - "найбільший картель, махінації якого дійшли до формального розгляду".

Євген Пригожин, якого ЗМІ називають особистим кухарем Володимира Путіна, займається ресторанним бізнесом з 1996 року. За цей час, як писав РБК, пов'язані з ним компанії провели понад 15 тис. заходів і обслужили понад 1,5 млн гостей, а його фірма "Конкорд М" входить до числа основних постачальників харчування для управління справами президента.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram