ГоловнаСвіт

Федеральний суд Бразилії дозволив почати розслідування відносно президента

Президент Бразилії заявив, що не піде у відставку. 

Федеральний суд Бразилії дозволив почати розслідування відносно президента
Мишел Темер
Фото: EPA/UPG

Федеральний верховний суд (ФВС) Бразилії дозволив почати розслідування відносно президента Бразилії Мішела Темера у зв'язку з підозрами в корупції.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Новий масштабний корупційний скандал розгорівся після того, як бразильські підприємці - брати Жоеслі й Уеслі Батіста - передали до ФВС запис, на якому Темер просить підкупити колишнього спікера нижньої палати парламенту Едуарду Кунью, ініціатора імпічменту екс-глави держави Ділми Русеф.

Після цього суддя ФВС Бразилії Едсон Факін дав дозвіл на відкриття кримінальної справи щодо Темера у зв'язку з підозрами в корупції, а два депутати й один сенатор скерували голові нижньої палати парламенту Родрігу Майї запит про імпічмент президента. 

Темер у відповідь заявив, що не піде з поста президента. За його словами, він не робив жодних проступків, а його президентство сприяє відновленню завмерлої економіки Бразилії. Він також заявив, що вітає розслідування, яке дасть змогу довести його невинність.

"Я не купував нічиє мовчання, - сказав Темер. - Я не піду у відставку".

У четвер, 18 травня, кілька тисяч людей вийшли на вулиці Ріо-де-Жанейро і ще кількох міст на знак протесту проти уряду Темера і його причетності до корупції. 

Акція протесту проти уряду Мішела Темера
Фото: EPA/UPG
Акція протесту проти уряду Мішела Темера
Нагадаємо, Темер прийшов до влади після того, як Ділмі Русеф було оголошено імпічмент на тлі тривалої політичної кризи. Він обіцяв покінчити з корупцією в країні.

Процес імпічменту Русеф стартував у грудні 2015 року у зв'язку зі звинуваченнями в бюджетних махінаціях. Зокрема, вона підозрюється в приховуванні істинного розміру дефіциту бюджету країни під час її виборчої кампанії 2014 року. Також у Бразилії розслідують корупційні схеми в контрольованій державою компанії Petrobras. Русеф нібито була замішана в них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram