ГоловнаСвіт

Проект резолюції "Німецька історична відповідальність перед Україною" передано до комітету із зовнішньої політики Бундестагу

Відповідні дебати відбулися сьогодні в Бундестазі.

Проект резолюції "Німецька історична відповідальність перед Україною" передано до комітету із зовнішньої політики Бундестагу
Марлуїза Бек
Фото: marieluisebeck.de

Проект резолюції щодо підтримки України, який представила фракція "Зелені" в парламенті Німеччини, передано до комітету із зовнішньої політики Бундестагу.

Пленарні дебати на тему "Німецька історична відповідальність перед Україною" відбулися в п'ятницю 19 травня.

Уже в комітеті фракції правлячої коаліції підготують резолюцію з приводу східного партнерства.

Із вступним словом і зверненням до депутатів підтримати проект резолюції виступила депутат німецького Бундестагу Марілуїза Бек

За її словами, бойові дії, починаючи з 1939 року, проходили в Польщі, Литві, Латвії, Естонії, Білорусі, Росії та Україні. Тут відбувалося винищення єврейського населення і безжальна війна проти слов'янського цивільного населення. Історик Тімоті Снайдер зазначає, що саме ці прикордонні території між Німеччиною і Росією «особливо постраждали від тоталітарного божевілля двадцятого століття».

Починаючи з 1941 року вермахт і СС лютували і знущалися над єврейським і слов'янським народами, які ще до початку Другої світової війни постраждали від Громадянської війни, Голодомору та сталінського терору. У лавах Червоної Армії воювали мільйони українських солдатів. Вони відіграли значну роль у звільненні табору Освенцим.

При цьому зараз кремлівська пропаганда постійно створює враження, що німецька наступальна війна проводилася винятково проти Росії. Більше того: Україна перетворюється в цьому варіанті "правди" з жертви винищувальної війни на нацистського колаборатора.

"Коли мільйони українців вийшли на вулиці за незалежність і свободу під час Майдану 2014 року, їх відразу ж назвали "фашистськими бандерівцями". Ці закиди і в нас виявилися на родючому ґрунті. Повага до мільйонів жертв у прикордонних країнах вимагає від нас нового погляду на цю частину нашої історії", - заявила депутат.

До цього зараховується також той факт, що з пактом про ненапад Молотова-Ріббентропа обидві тоталітарні системи домовилися про розподіл досягнень між собою наполовину, що повністю відповідає традиціям імперіалістичних монархій минулих століть.

Окрім винищувальної війни, що лютувала на землі прикордонних країн, траплялося систематичне вивезення людей на примусові роботи до Німеччини, найбільша група радянських "східних робітників" походила саме з України.

"На нескінченних фермерських угіддях, сімейних господарствах і фабриках застосовували примусову працю українських робітників. Настав час для Німеччини заглянути у віхи власної історії. Історична відповідальність не дорівнює почуттю провини. Але сором за те, що німецькі чоботи попрямували на українську землю, саме цей сором ми повинні відчувати", - зазначила Бек.

За її словами, якщо історія щось означає для німців, то саме їх обов'язок підтримувати Україну в її прагненні свободи і гідності. "У Ялті відбувся поділ Європи проти волі східних європейців. Європа не закінчується на кордоні країн Балтії та Польщі. А саме європейці Центрально-Східної Європи заплатили своєю свободою в світовій війні. Вони правомірно розраховують на нашу підтримку в своєму прагненні належати до вільної Європи", - закликала Марілуїза Бек.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram