ГоловнаСвіт

Інформатор WikiLeaks Челсі Меннінг вийшла на волю

Колишній військовослужбовець поки що зберігає своє військове звання.

Інформатор WikiLeaks Челсі Меннінг вийшла на волю
Челси Мэннинг
Фото: tv.msnbc.com

Інформатор Wikileaks Челсі Меннінг - до зміни статі відома як Бредлі Меннінг - була звільнена з в'язниці, відбувши лише сім років ув'язнення зі свого 35-річного тюремного терміну.

Про це повідомляє ВВС.

Це сталося завдяки тому, що в січні колишній президент США Барак Обама пом'якшив вирок інформатору WikiLeaks. Тоді, 17 січня, в Білому домі повідомили, що інформатора WikiLeaks повинні звільнити 17 травня.

Адвокат Меннінг Ненсі Холландер заявила, що вона була дуже збуджена, але, ймовірно, "стурбована".

"Вона готова нарешті мати можливість жити як жінка, якою вона і є", - сказала захисник Меннінг.

Сама Челсі минулого тижня заявила, що "вперше бачить своє майбутнє як Челсі". "Я можу уявити виживання і життя як людина, якою я є, і нарешті можу бути в зовнішньому світі", - сказала вона.

У січні Челсі писала в своєму Twitter, що хоче переїхати в штат Меріленд після звільнення, де вона і жила до ув'язнення. У понеділок вона твітнула: "Два дні до свободи громадянського життя. Тепер полюю за приватною охороною здоров'я, як мільйони американців".

Як зазначає ВВС, після звільнення Меннінг залишатиметься на дійсній військовій службі, тоді як військовий трибунал розглядає апеляцію на її вирок. У неї будуть медичні пільги, але вона не буде отримувати платню, уточнили джерела в армії США. Якщо апеляційну скаргу не буде задоволено, то Челсі можуть із ганьбою звільнити з армії, відзначають американські ЗМІ.

Бредлі Меннінга заарештували в травні 2010 року. Він передав WikiLeaks близько 700 тис. секретних документів щодо військових операцій США в Іраку і Афганістані. Найвідомішим витоком став 39-хвилинний відеозапис убивства американськими військовими мирних іракців.

У серпні 2013 року Меннінга засудили до 35 років в'язниці. Про те, що він страждає на розлад гендерної ідентичності, стало відомо ще під час процесу.

23 квітня 2014 року засуджений отримав право носити жіноче ім'я Челсі Елізабет.

13 лютого 2015 року через високий ризик самогубства Меннінгу керівництво дало попередню згоду на операцію зі зміни статі безпосередньо в тюрмі - рішення ув'язненому змінити стать було прийнято вперше в історії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram