ГоловнаСвіт

Туреччина відмовила німецьким депутатам у відвідуванні авіабази Інджирлік

Меркель заявила, що Берлін розгляне питання про виведення своїх військ із Туреччини.

Туреччина відмовила німецьким депутатам у відвідуванні авіабази Інджирлік
Авиабаза Инджирлик
Фото: EPA/UPG

Влада Туреччини вкотре відмовилася пустити групу німецьких депутатів на авіабазу Інджирлік, де проходять службу військові бундесверу.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Як повідомляє інформагентство DPA, однією з причин, через яку зірвався візит парламентаріїв, став той факт, що Німеччина надала на своїй території притулок кільком турецьким офіцерам, запідозреним у причетності до спроби державного перевороту в липні 2016 року.

Канцлер ФРН Ангела Меркель, коментуючи дії Анкари, заявила, що Берлін розгляне питання про виведення своїх військ із Туреччини, пише The Independent. За її словами, Німеччина продовжить діалог з владою республіки, однак одночасно буде вивчати можливі альтернативи, серед яких розміщення військових у Йорданії.

На сьогодні на авіабазі Інджирлік розміщено 260 військовослужбовців бундесверу. Вони беруть участь в операції міжнародної коаліції проти бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) на території Сирії.

Нагадаємо, що Туреччина і раніше відмовлялася пустити на об'єкт німецьких парламентаріїв. Аналогічна ситуація сталася влітку 2016 року. Офіційно відмову нічим не мотивували. Проте вже у вересні візит німецьких депутатів на авіабазу узгодили.

Різке охолодження відносин між Анкарою і Берліном сталося після того, як 2 червня 2016 року депутати Бундестагу практично одностайно схвалили резолюцію про визнання геноциду вірмен Османською імперією 1915 року. У відповідь президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Німеччину і Францію в геноциді народів Африки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram