ГоловнаСвіт

Вірус WannaCry заблокував 200 тис. комп'ютерів у 150 країнах

Багато з жертв - представники бізнесу, включаючи величезні корпорації.

Вірус WannaCry заблокував 200 тис. комп'ютерів у 150 країнах

Жертвами хакерської атаки з використанням вірусу WannaCry стали більш ніж 200 тисяч комп'ютерів в 150 країнах, повідомив директор поліцейської служби Євросоюзу (Європол) Роб Уейнрайт.

"Багато хто з жертв - представники бізнесу, включаючи величезні корпорації", - зазначив Уейнрайт в ефірі британського телеканалу ITV в неділю, пише DW.

За його словами, ці дані ще не остаточні і число постраждалих може збільшитися. "Боюся, що число жертв і далі зростатиме, коли в понеділок люди вийдуть на роботу і увімкнуть свої комп'ютери", - додав він.

Нагадаємо, програма-вимагач WannaCry (вона ж WCry і WannaCryptor) 12 травня заблокувала десятки тисяч комп'ютерів по всьому світу, в тому числі в державних установах і великих компаніях. Найбільше постраждала Росія.

WannaCry зашифровує файли користувача, в результаті чого їх більше не можна використовувати. Для розшифрування файлів програма вимагає оплату в біткойнах, еквівалентну 300, за іншими даними - 600 доларів.

Вірус використовує уразливість в операційній системі Windows, яку Microsoft закрила ще в березні 2017 року. Всім, у кого система оновилася, вірус не загрожує. Проте багато користувачів і організацій вимикають автоматичні оновлення на своїх комп'ютерах.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що Україні вдалося уникнути більшості випадків зараження інформаційних систем державного сектора вірусом WannaCry.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram