ГоловнаСвіт

Угорщина і Словаччина звинуватили ЄС у порушеннях при розподілі біженців

Угорщина досі не прийняла за запропонованою їй квотою жодного біженця, а Словаччина - лише 16 з належних їй понад вісімсот.

Угорщина і Словаччина звинуватили ЄС у порушеннях при розподілі біженців
Фото: EPA/UPG

Угорщина і Словаччина звинуватили Євросоюз у халатності і нехтуванні правовими нормами при прийнятті в 2015 році рішення про перерозподіл 120 тисяч нелегальних мігрантів по країнах ЄС, повідомляє Німецька хвиля.

"Тодішнє рішення хотіли прийняти якомога швидше і за всяку ціну", - заявив адвокат Угорщини Міклош Фехер під час слухань в Європейському суді в Люксембурзі в середу, 10 травня.

Він вказав, що Євросоюз, приймаючи рішення про зниження міграційного тягаря Італії та Греції, порушив правила процедури. Зі свого боку представник Словаччини Беатрікс Річова констатувала, що прийняте ЄС рішення про перерозподіл мігрантів мало надто далекосяжні наслідки і недопустимо змінило закони ЄС про надання притулку. Вона також зазначила, що повільне виконання цього рішення свідчить про те, що система не функціонує.

Угорщина і Словаччина звернулися до Європейського суду після того, як вони, а також Румунія і Чехія не змогли перешкодити Євросоюзу прийняти рішення про перерозподіл мігрантів. Постанова суду очікується через кілька місяців. Угорщина досі не прийняла за запропонованою їй квотою жодного біженця, а Словаччина - лише 16 з належних їй понад вісімсот.

Спостерігачі вважають малоймовірним, що Європейський суд прийме рішення з цієї справи до кінця вересня.

Нагадаємо, в кінці жовтня прем'єр-міністр Угорщини Орбан пригрозив ЄС судом через квоти на мігрантів. На початку жовтня в Угорщині через низьку явку провалився ініційований Орбаном референдум, покликаний визначити волю громадян країни з приводу квот Євросоюзу щодо розселення біженців.

Раніше угорський прем'єр заявив, що ЄС потрібно депортувати всіх нелегальних мігрантів. За його словами, є лише одне рішення, яке влаштує всі країни ЄС, включаючи Німеччину, яка зазнає проблем з мігрантами.

Європа в 2015 році відчула наплив біженців з охоплених військовими діями країн Близького Сходу. Один із шляхів проникнення мігрантів в ЄС проходив через Угорщину.

Як повідомлялося в лютому, Угорщина розпочала будівництво другого паркану на кордоні з Сербією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram