ГоловнаСвіт

Суд у Нідерландах установив, що РФ свідомо довела "ЮКОС" до банкрутства

Кремль заперечує, що переслідування Ходорковського було політичним. 

Суд у Нідерландах установив, що РФ свідомо довела "ЮКОС" до банкрутства
Фото: EPA/UPG

Суд у Нідерландах установив, що Росія свідомо довела до банкрутства нафтову компанію "ЮКОС" тим, що висунула до неї вимоги сплатити великі суми податків.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з рішенням Апеляційного суду Амстердама, законодавство Нідерландів не дозволяє визнати банкрутство компанії "ЮКОС" 2006 року. Таким чином, призначений у Росії ліквідатор, який проводив розпродаж активів компанії, не мав права продавати акції її нідерландського підрозділу Yukos Finance BV.

Колишній генеральний директор компанії "ЮКОС" Стів Тід у заяві з приводу цього рішення наголосив, що суд в Амстердамі "викрив обсяги маніпуляцій юридичним процесом та ігнорування верховенства права, до яких готова вдаватися Росія". 

Активи компанії "ЮКОС" розпродали внаслідок оголошення його банкрутства після того, як її головного власника Михайла Ходорковського, олігарха, що став критиком Кремля, засудили за звинуваченням, яке він і правозахисні кола назвали політично мотивованим. Ці активи виявилися в руках державних російських компаній, зокрема "Роснафти", яка, серед іншого і завдяки цим досягненням, зараз є однією з найбільших енергетичних компаній світу.

Кремль заперечує, що переслідування Ходорковського було політичним.

Інші співвласники компанії "ЮКОС" продовжують судову боротьбу за повернення своїх активів.

Справу про податкові порушення проти компанії ЮКОС було відкрито 2003 року. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її майно продано на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія "Роснафта".

Нагадаємо, у грудні 2016 року бельгійський суд відмовився зняти арешти у справі ЮКОСа на прохання Росії

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram