ГоловнаСвіт

Туск попередив про ризик зриву переговорів з Brexit

Голова ЄС і прем'єр Норвегії також обговорили конфлікт на сході України і відносини з Росією.

Туск попередив про ризик зриву переговорів з Brexit
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської Ради Дональд Туск назвав переговори щодо виходу Великобританії з Європейського Союзу, так званого Brexit, "досить складними". При цьому він застеріг: якщо сторони "почнуть сперечатися ще перед" початком самих переговорів, то "вони стануть неможливими", повідомляє DW.

"Ставки дуже високі, щоб давати волю емоціям (...) Для успіху нам необхідні розсудливість, поміркованість, взаємоповага і більше доброї волі", - зазначив Туск після зустрічі з прем'єром Норвегії Ерною Сульберг у четвер, 4 травня.

Він запевнив Норвегію, яка не є членом ЄС, але входить в Європейську економічну зону, що Брюссель і Осло будуть вести "тісний діалог" щодо переговорів з Лондоном.

Слова Туска прозвучали на тлі звинувачень британського прем'єра Терези Мей про втручання ЄС в червневі парламентські вибори в Сполученому Королівстві.

Темою переговорів Туска і Сульберг стали також питання енергетики і співпраці зі змін клімату. Туск підтвердив загальну прихильність до Паризьких угод, а також заявив, що очікує від Вашингтона підтвердження його відданості "кращому навколишньому середовищу". Він поставив Норвегію в приклад США як країну, яка активно розвиває альтернативну енергетику, незважаючи на значні поклади газу і нафти.

Голова Європейської Ради та прем'єр Норвегії також обговорили конфлікт на сході України і відносини з Росією. Туск зазначив, що позиція Європи щодо Москви залишається твердою і послідовною.

"Ми знаємо, хто жертва в цьому конфлікті. Ми будемо продовжувати працювати разом для прогресу реформ і розвитку України", - зазначив він.

Політик додав, що Брюссель і Осло співпрацюватимуть і в питанні санкцій проти Росії.

У кінці квітня прем'єр Британії Тереза Мей заявила, що переговори з Brexit будуть важкими і що вона готова припинити переговори з ЄС без угоди, якщо їй не сподобається те, що буде запропоновано Брюсселем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram