ГоловнаСвіт

Російський художник Павленський отримав політичний притулок у Франції

У РФ проти художника проводять дослідчу перевірку за статтею "Насильницькі дії сексуального характеру".

Російський художник Павленський отримав політичний притулок у Франції
Петр Павленский
Фото: wwww.mr7.ru

Російський художник Петро Павленський отримав політичний притулок у Франції.

Про це телеканалу "Дождь" розповіла його соратниця Оксана Шалигіна. Подробиць вона не уточнила.

У січні 2017 року Павленський виїхав з Росії у Францію разом з Шалигіною і дітьми. За його словами, таке рішення було ухвалено через заяви проти нього і Шалигіної в поліцію про зґвалтування.

Художник розповів "Дождю", що актриса "ТЕАТР.DOC" Анастасія Слоніна написала на нього і Шалигіну заяву в поліцію. Адвокат Павленський Ольга Дінзе уточнила тоді, що на цій підставі проводять дослідчу перевірку за статтею "Насильницькі дії сексуального характеру". Павленський свою провину спростовує, ситуацію називає "доносом".

Після цього проти художника порушили кримінальну справу за побої. Його підозрюють у побитті актора "ТЕАТР.DOC", який, як заявляла директор театру Олена Греміна, є колишнім бойфрендом Слоніної. Греміна також опублікувала відео, на якому, як стверджують, Павленський разом зі спільниками б'є актора. Сам Павленський в інтерв'ю "Дождю" назвав відео фальшивкою.

Павленський також розповів, що адвокат Слоніної Юрій Лисенко керує проектом партії "Єдина Росія" "Комфортне правове середовище". Сам Лисенко підтвердив факт того, що працював у проекті "Єдиної Росії", додавши що "це було давно, років чотири чи п'ять тому".

Павленський прославився після першої акції під назвою "Шов", яку він провів на підтримку панк-гурту Pussy Riot у липні 2012 року. Художник зашив собі рот і вийшов з плакатом до Казанського собору в Петербурзі. Тоді Павленського затримали поліцейські і відвезли на обстеження до психіатра. Лікар художника вважав осудним і відпустив додому.

Майже через рік Павленський роздягнувся і обмотався колючим дротом біля будівлі законодавчих зборів Санкт-Петербурга. Художник пролежав так 20 хвилин, після цього поліцейські розрізали дріт і занесли Павленського в будівлю. Інша акція пройшла в Москві: Павленський прибив мошонку до бруківки на Красній площі. Перфоманс приурочив до Дня поліції. За словами Павленського, він виступив проти свавілля правоохоронних органів.

У травні 2016 року Мировий суд Санкт-Петербурга на виїзному засіданні в Москві звільнив Павленського від покарання за акцію "Свобода", оскільки минув термін давності. Проведена в лютому 2014 року акція була покликана висловити солідарність з подіями на київському Майдані. Тоді Павленський і соратники рано-вранці побудували на мосту в Петербурзі барикаду з покришок і підпалили її. При цьому вони били по залізу, щоб відтворити звуки акцій протесту на Майдані.

У червні Міщанський районний суд Москви визнав Павленського винним за статтею "Пошкодження культурної спадщини" за підпал у листопаді 2015 року дверей будівлі ФСБ і засудив до штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Спочатку він був фігурантом справи про вандалізм за мотивами ідеологічної ненависті, проте пізніше його дії перекваліфікували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram