ГоловнаСвіт

У Венесуелі протестувальників розігнали сльозогінним газом, є жертви (оновлено)

Мадуро пояснив прихильникам "важливість" конституційних змін.

Тисячі мітингувальників вийшли на вулиці столиці Венесуели Каракаса в середу, 3 травня, на знак протесту проти внесення до конституції змін, запропонованих президентом Ніколасом Мадуро.

Про це повідомляє Аssociated Press.

Щонайменше 35 осіб загинули внаслідок масових заворушень, що охопили Венесуелу протягом місяця. Сотні інших були поранені, в тому числі понад 150 осіб у середу. При цьому наголошується, що 137 із постраждалих отримали такі травми, як порізи і переломи.

Як зазначено, нацгвардійці застосували сльозогінний газ проти демонстрантів, які намагалися йти до парламенту. Також повідомляють про загибель 17-річного хлопця внаслідок поранення в шию.

Мадуро, виступаючи перед своїми прихильниками, заявив, що конституційні зміни потрібні, щоб "насадити мир проти насильницької опозиції".

Раніше президент Мадуро заявив, що нова конституція необхідна нібито для запобігання іноземній змові проти його правління. За його словами, депутатами нової Національної асамблеї будуть звичайні громадяни.

Опозиція, якій у цей час належить більшість у Національній асамблеї Венесуели, назвала дії Мадуро "державним переворотом" і виступила із закликом виходити 3 травня на акцію протесту.

Оновлено: У Каракасі увечері 3 травня бронетранспортер врізався в натовп демонстрантів, у результаті чого серйозні пошкодження отримав щонайменше один молодик, розповів керівник адміністрації району Чакао Рамон Мучачо, повідомляє DW з посиланням на dpa.

"Представник місцевої влади уточнив, що, незважаючи на серйозні поранення, небезпеки для життя потерпілого протестувальника немає", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що інцидент стався під час сутичок між протестувальниками і поліцією. Після того, як протестувальники влучили в автомобіль "коктейлями Молотова", той спалахнув.

Ніколаса Мадуро обрали президентом у 2013 році після смерті тодішнього лідера Венесуели Уго Чавеса. Відтоді зниження цін на нафту й економічна політика уряду Мадуро призвели до нестачі продовольства, ліків, дитячого молока і багатьох інших предметів першої необхідності.

МВФ заявляє, що в цьому році інфляція в Венесуелі перевищить 700% на рік.

Президентські вибори у Венесуелі заплановані на кінець 2018 року.

Як повідомляли 1 травня, у Венесуелі підвищили зарплати на 60% після протестів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram