ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Раді Федерації РФ задумалися про введення заборони на виїзд за кордон для самозайнятих росіян

Влада РФ хоче нагадати громадянам, що "за ними накопичилися невиконані соціальні зобов'язання".

У Раді Федерації РФ задумалися про введення заборони на виїзд за кордон для самозайнятих росіян
Совет Федерации России
Фото: council.gov.ru

У Раді Федерації Росії задумалися про введення заборони на виїзд за кордон для людей, які займаються неофіційною трудовою діяльністю (самозайняті).

Про це "Российской газете" розповів голова комітету Ради Федерації з соціальної політики Валерій Рязанський.

"Можливо, буде визначено, що якщо люди, отримуючи дохід, так і не легалізують свої взаємини з державою, то, так, екстрену медичну допомогу вони отримають, але ось, наприклад, виїхати за кордон не зможуть", - сказав Рязанський. Він додав, що зараз переказувати гроші в Фонд обов'язкового медичного страхування за дітей, студентів, інвалідів і пенсіонерів зобов'язані регіональні влади та "інші категорії громадян".

За словами Рязанського, таким чином держава буде нагадувати громадянам, що "за ними накопичилися невиконані соціальні зобов'язання".

Громадяни, які ухиляються від виплат до Фонду ОМС, можуть позбутися повноцінної пенсії, якщо в них не буде стажу і необхідних для нарахування "балів". Рязанський нагадав про три умови для нарахування пенсії. "Перш за все - вік, потім - стаж. Щоб, наприклад, піти на пенсію в цьому році, треба мати стаж 8 років. І третя умова - заробити бали, які відображають особистий внесок людини у вигляді відрахувань від зарплати до пенсійної системи. Сьогодні це 11 балів".

Рязанський зазначив, що в іншому випадку, коли громадянам виповниться 65 років, держава платитиме їм мінімальну пенсію по старості.

У вересні президент РФ Володимир Путін сказав, що самозайнятих громадян необхідно звільнити від сплати податків і обов'язкових внесків на два роки. За його словами, це потрібно для того, щоб вони змогли "спокійно увійти в нормальний ритм легальної роботи". На нараді президента з міністрами, радниками та регіональними чиновниками повідомили, що в Росії близько 30 млн осіб займаються малим бізнесом і не платять при цьому податків.

З 1 січня 2017 року в Росії ввели дворічні "податкові канікули" для деяких категорій самозайнятих громадян, які не реєструвалися як приватні підприємці. Серед них - репетитори, няні, доглядальниці й інші, які не залучають до своєї діяльності найманих працівників.

За даними опитування РАНГіДС, до тіньового ринку належать 40% усього економічно активного населення Росії.

Нагадаємо, наприкінці квітня голова Ради Федерації РФ запропонувала посилити законодавство в сфері інтернету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram