ГоловнаСвіт

КС Молдови визнав незаконним розміщення іноземних військ на території країни

Відносно Придністров'я використано слово "окупація". 

КС Молдови визнав незаконним розміщення іноземних військ на території країни
Фото: news.bigmir.net

Конституційний суд Молдови визнав незаконним розміщення іноземних військ на території країни.

Таке рішення КС ухвалив, розглянувши запит членів Ліберальної партії Молдови від 2014 року про тлумачення поняття "нейтралітету" в Конституції. Ліберали заявили, що статусу про нейтралітет Молдови не дотримуються де-факто, поки на території країни дислоковані російські війська.

"З огляду на те, що в Конституції визначено нейтральний статус Республіки Молдова, ми вважали за потрібне звернутися до КС із проханням дати тлумачення статті 11. Як може працювати стан нейтралітету, коли в країні дислоковано російські війська? Можливо, у цьому випадку, Молдова вступить до НАТО?. . Якщо ми отримаємо позитивну відповідь від КС, парламент має ухвалити рішення про надання права членства в НАТО" - говорив лідер лібералів Міхай Гімпу.

Але відповідь Конституційного суду виявилася негативною, пише newsmaker.md.

КС ухвалив, що перебування на території Молдови військового контингенту або військових баз, контрольованих іншими державами, є неконституційним. При цьому КС зазначив, що "військова окупація частини території РМ на момент проголошення нейтралітету і в умовах браку міжнародного визнання і гарантії цього статусу не впливає на чинність конституційних положень про нейтралітет" Республіки Молдова.

Водночас у рішенні Конституційного суду також сказано, що "в разі загрози фундаментальним конституційним цінностям, таким як незалежність, територіальна цілісність або держбезпека, влада РМ зобов'язана вжити всіх необхідних заходів, зокрема і військових, для їхнього захисту".

Суд висловився також про участь РМ в операціях з підтримки миру, гуманітарних місіях і колективних санкціях проти агресорів і порушників міжнародного права, ухваливши, що це не йде врозріз із нейтралітетом Молдови.

Нагадаємо, що з 1992 року на території Придністров'я розквартировані частини оперативної групи російських військ (колишня 14-а армія).

Конституція Молдови була прийнята 1994 року. Стаття 11 говорить, що Республіка Молдова проголошує свій постійний нейтралітет і не допускає розміщення на своїй території збройних сил інших держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram