ГоловнаСвіт

У Венесуелі підвищили зарплати на 60% після протестів

В акціях протесту загинули близько 30 осіб.

У Венесуелі підвищили зарплати на 60% після протестів
Николас Мадуро
Фото: EPA/UPG

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про підвищення мінімального розміру оплати праці, пенсій і зарплат бюджетникам на 60% на тлі критики та протестів опозиції.

"Я вирішив підвищити мінімальний оклад, пенсії і оклади всім бюджетним працівникам, лікарям, медсестрам, військовим, поліцейським, пожежникам і вчителям на 60%", - заявив Мадуро в ефірі венесуельського телеканалу, передає Бі-бі-сі.

Мінімальний оклад було підвищено до 200 тисяч боліварів, на чорному ринку цю суму можна обміняти приблизно на 50 доларів США.

Різницею між офіційним і реальним курсом часто користуються спекулянти з інших країн, які дешево скуповують болівари і продають їх за офіційним курсом.

Напередодні венесуельська опозиція, яка вже кілька тижнів проводить великі акції протесту по всій країні, оголосила, що 1 травня відбудеться черговий мітинг.

Також на святковий день призначено акції солідарності прихильників президента Мадуро.

У Венесуелі з початку квітня кілька десятків тисяч людей беруть участь в акціях протесту в столиці і ще у 20 містах країни. Мітинги нерідко переростають у сутички з поліцією.

За підрахунками неурядової організації "Венесуельський кримінальний форум", за цей час затримано понад півтори тисячі активістів. Через насильство під час масових акцій прихильників і супротивників Мадуро загинули вже близько 30 осіб.

У країні триває масштабна політична і економічна криза. Демонстранти вимагають проведення дострокових виборів і звільнення з в'язниці лідерів опозиції.

Опозиція вважає, що політика Мадуро призвела до сильної кризи і придушення демократичних свобод. Мадуро заявляє, що його опоненти намагаються влаштувати державний переворот за допомогою США та засобів масової інформації.

Політична криза обтяжується складною економічною ситуацією. У Венесуелі спостерігаються перебої з постачанням енергії, дефіцит товарів першої необхідності і гіперінфляція, яка за прогнозами МВФ в 2018 році може скласти 1660%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram