ГоловнаСвіт

Міністр оборони Естонії: російські війська можуть залишитися в Білорусі після навчань "Захід-2017"

Під час попередніх великих навчань у 2013 році Росія відпрацювала анексію Криму.

Міністр оборони Естонії: російські війська можуть залишитися в Білорусі після навчань "Захід-2017"
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Естонії Маргус Цахкна вважає, що російські війська можуть залишитися в Білорусі після вересневих навчань "Захід-2017".

Про це пише Reuters.

За словами Цахкна, Естонія та інші країни НАТО мають розвіддані, згідно з якими російські війська можуть залишитися в Білорусі після завершення навчань. Він додав, що для перекидання військ і спорядження з Росії у Білорусь будуть використані 4 тисячі залізничних вагонів, що також вказує на можливість розгортання військової бази.

"Для російських військ, які їдуть в Білорусь, це квиток у один кінець", - сказав Цахкна журналістам напередодні зустрічі міністрів оборони країн ЄС на Мальті. Він додав, що це не його особиста думка, а побоювання всього естонського керівництва.

"Ми дуже глибоко аналізуємо, як Росія готується до навчань "Захід". Ми бачимо, що вони роблять по іншу сторону кордону ЄС і НАТО. Війська можуть залишитися після навчань", - заявив міністр. Чисельність російського контингенту він оцінив у тисячі військовослужбовців. Цахкна зазначив, що Таллінн поділився своїми побоюваннями з союзниками із НАТО. У разі розміщення російських військ у Білорусі вони опиняться на кордоні з Польщею, Литвою та Латвією відразу після розміщення в цих країнах багатонаціональних батальйонів альянсу.

Масштабні стратегічні навчання "Захід-2017" пройдуть з 14 по 20 вересня цього року одночасно на декількох полігонах Росії і Білорусі. Анонсуючи маневри, міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав їх головним заходом спільної підготовки російських і білоруських збройних сил до 2017 року. На думку союзників НАТО, мова може йти про більш ніж 100 тис. військовослужбовців. Це зробить "Захід-2017" найбільшими військовими навчаннями, проведеними Росією з 2013 року.

У НАТО зазначають, що під час попередніх масштабних маневрів у 2013 році Росія відпрацювала дії спецназу і провела випробування, які пізніше використовувалися під час приєднання Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram