ГоловнаСвіт

Великобританія вперше з XIX столітті прожила день без вугілля

Країна до 2025 року відмовиться від вугілля повністю.

Великобританія вперше з XIX столітті прожила день без вугілля
Фото: EPA/UPG

Протягом всього дня 21 квітня 2017 року Великобританія не використала електричну енергію, для виробництва якої використовувалося б кам'яне вугілля. Подібне сталося вперше з XIX століття, пише BBC.

За даними британського оператора ліній електропередачі, день 21 квітня став поворотним моментом у програмі поетапної відмови від використання вугілля до 2025 року. Вугілля є одним з найсильніших джерел забруднення серед викопних видів палива, і податок на викиди шкідливих речовин уже призвів до того, що вугільні електростанції стали економічно невигідними.

У грудні 2015 року в Великобританії закрилася остання глибока вугільна шахта Келлінглі, яка розташовувалася в Йоркширі на півночі Англії. У ній на 800-метровій глибині працювали 450 осіб. Поки що в Британії все ще продовжують працювати кілька вугільних кар'єрів.

На кінець 2015 року в ЄС працювали 280 вугільних електростанцій. На вугілля в 2015 році припало 24% електроенергії, що виробляється в ЄС. Частка вугілля в енергетиці Європи скорочується, але поки що деякі країни, включаючи Польщу і Чехію, не планують повністю відмовитися від цього виду електроенергії.

Нагадаємо, що в Україні на вугіллі повністю або частково працюють всі 14 теплових електростанцій. Частину вугілля доводиться імпортувати в зв'язку з тим, що основні шахти розташовані на території, яка зараз контролюється підконтрольними Росії бойовиками "ДНР" і "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram