ГоловнаСвіт

Влада Іраку пообіцяла перешкоджати референдуму про незалежність Іракського Курдистану

Лідер Іракського Курдистану закликав президента Єгипту почати врегулювання сунітсько-шиїтського конфлікту.

Влада Іраку пообіцяла перешкоджати референдуму про незалежність Іракського Курдистану
Аммар аль-Хаким
Фото: EPA/UPG

Правляча шиїтська коаліція Іраку буде перешкоджати планам курдів провести референдум про незалежність Іракського Курдистану після перемоги над терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ). 

Про це заявив голова правлячої коаліції Аммар аль-Хакім (Ammar al-Hakim), повідомляє агентство Рейтер

Так, Хакім порадив курдам уникати будь-яких односторонніх дій, спрямованих на анексію багатого нафтою спірного регіону, який був захоплений ними під час війни з джихадистами.

"Якщо такий референдум пройде, він буде одностороннім", - сказав Хакім, голова Національного альянсу - коаліції, що складається з основних шиїтських групи, включаючи Партію ісламського заклику прем'єр-міністра Іраку Хайдера аль-Абаді.

"Ми будемо наполягати на діалозі", щоб розв'язати розбіжності, заявив впливовий клерик, відповідаючи на запитання про те, що робитимуть шиїтські партії, якщо курди наполягатимуть на проведенні референдуму.

"Ми віримо, що політика доконаних фактів і малювання кордонів кров'ю не були успішними в жодній країні світу і не призведе до позитивних результатів в Іраку", - заявив аль-Хакім.

Як зазначає Рейтер, шиїтська більшість Іраку живе переважно на півдні країни, тоді як суніти і курди - в протилежних кутках на півночі країни. Центральна частина країни - довкола Багдада - відрізняється змішаним населенням.

Переважно курдські жителі Іраку минулого місяця анонсували план про проведення референдуму про незалежність уже в цьому році. При цьому курди заявили, що очікують позитивної відповіді, що зміцнить їхню позицію в переговорах про самовизначення з Багдадом і не буде автоматично означати оголошення незалежності.

"Мета референдуму - з'ясувати думку курдів, а потім почати діалог із Багдадом", - сказав президент Іракського Курдистану Масуд Барзані (Massoud Barzani).

Курдські сили зараз контролюють більшу територію, ніж у 2003 році, коли після вторгнення очолюваної США коаліції було створено Іракський Курдистан.

Незалежності Іракського Курдистану історично протистоять не тільки Ірак, а й сусідні з ним Іран, Туреччина і Сирія, які побоюються аналогічних дій від власного курдського населення, відзначає Рейтер.

Рейтер також зазначає, що в іракських курдів є власні збройні сили - пешмерга, які в 2014 році завадили ІДІЛ захопити багатий нафтою регіон Кіркук, який покинула іракська армія. Відтоді вони ефективно управляють цим регіоном.

Аль-Хакім під час свого візиту до Єгипту також закликав президента цієї країни Абдель Фаттаха ас-Сісі провести зустріч вороже налаштованих шиїтських і сунітських країн регіону, щоб спробувати знайти спільну мову і спробувати припинити сектантські розбіжності.

Як повідомляли в жовтні 2016 року, іракські війська та курди за добу звільнили 20 сіл від ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram