ГоловнаСвіт

Єлизавета II святкує 91-й день народження

Королева Великобританії на сьогодні є монархом, який найдовше керує.

Єлизавета II святкує 91-й день народження
Елизавета II

Сьогодні королева Великобританії Єлизавета II, один із найвпливовіших монархів сучасності, святкує свій 91-й день народження.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Єлизавета народилася в 1926 році в родині, яка належала до правлячої Віндзорської королівської династії. При цьому нічого не віщувало, що дівчинка зійде на престол, поки в грудні 1936 року її дядько, король Едвард VІІІ не зрікся від престолу заради жінки, яку любив набагато сильніше за корону і владу. Тоді трон посів її батько - принц Альберт, герцог Йоркський, який став англійським королем Георгом VІ.

У королівській родині було дві дівчинки. Старша Єлизавета і молодша Маргарет. Старшу доньку батько називав "своєю гордістю", а молодшу - "своєї втіхою". До уваги оточуючих і ЗМІ Лілібет (так у родині називали Єлизавету, яка доволі довго не могла правильно вимовляти своє ім'я) звикла з дитинства. У 1929 році портрет трирічної принцеси прикрасив обкладинку журналу "Тайм". Під час війни вона працювала механіком-водієм санітарного автомобіля в резервному батальйоні, отримала звання лейтенанта. У 1947 році Єлизавета вийшла заміж за 26-річного Філіпа Маунтбеттена - офіцера британського флоту, члена датської та грецької королівської сімей, праправнука королеви Вікторії і, до всього, чотириюродного брата. Шлюб виявився несподівано щасливим і гармонійним - подружжя разом уже 70 років. Звістка про смерть батька короля Георга VІ спіткала Єлизавету в Кенії, де вона разом із чоловіком перебувала на відпочинку. Сталося це 6 лютого 1952 року. З трапа літака вона вже сходила як нова королева Великобританії. 2 червня 1953 року Єлизавету коронували у Вестмінстерському абатстві.

Відтоді впродовж 65 років вона на престолі і є на сьогодні монархом, який найдовше керує. Ця почесна першість перейшла до неї 24 січня 2015 року, відразу після смерті короля Саудівської Аравії Абдалли ібн Абдул-Азіза Аль Сауда.

Її величність любить коней і собак породи коргі, займається садівництвом. У неї фантастична витримка і самоконтроль. Вона вміє тримати удар, адже у Її величності є не тільки вірні піддані, а й недоброзичливці - ті, хто в розпал демократичних віянь волів би позбутися від усіляких королів і принцес, вважаючи це рудиментом минулого. Втім Єлизавета ІІ впевнена, що інститут конституційної монархії - один із наріжних каменів колись Британської імперії, а нині просто Сполученого Королівства: прем'єри приходять і йдуть, а монархія залишається.

Нагадаємо, минулого року в Британії вклад монархії в економіку оцінили в 1 млрд фунтів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram