ГоловнаСвіт

Росія ветувала заяву Радбезу ООН з приводу КНДР

Запропонована США резолюція закликала Пхеньян не проводити більше ніяких випробувань ядерної зброї.

Росія ветувала заяву Радбезу ООН з приводу КНДР
Заседание Совбеза ООН
Фото: Владимир Ельченко

Спроба Радбезу ООН прийняти заяву, що засуджує останні ракетні випробування КНДР і серйозно застерігає керівництво країни від подальших запусків ракет, провалилася через вето Росії. Про це повідомляє DW з посиланням на AFP.

Увечері середи, 19 квітня, представник РФ у Радбезі ООН висловився проти запропонованого тексту заяви, повідомляє інформагенство AFP. За даними дипломатів, Москва наполягала на включенні в текст слів, які наголошували б на необхідності врегулювання конфлікту з КНДР шляхом діалогу.

Відзначають, що при цьому в запропонованому США варіанті тексту заяви йшлося лише про "надзвичайну стурбованість" членів Радбезу ООН через поведінку Пхеньяна, який "вкрай дестабілізував" ситуацію в регіоні. Крім того, відхилений РФ текст містив також застереження, що міжнародне співтовариство буде вдаватися і до "наступних серйозних заходів" стосовно КНДР. Також пропозиція США закликала керівництво Північної Кореї не проводити більше ніяких випробувань ядерної зброї.

Багато дипломатів заявили журналістам на умовах анонімності, що такий крок РФ виявився повною несподіванкою, оскільки давній союзник КНДР - Китай - планував підтримати цей текст заяви.

Нагадаємо, Пхеньян провів невдалий запуск ракети наступного дня після військового параду до дня народження засновника КНДР Кім Ір Сена, на якому північнокорейський режим продемонстрував нові озброєння.

Напередодні Stratfor показав, куди можуть влучити ракети КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram