ГоловнаСвіт

Туреччина може провести референдум з приводу вступу в ЄС, - Ердоган

Ердоган додав, що голосування буде схоже на плебісцит щодо "Брекзиту".

Туреччина може провести референдум з приводу вступу в ЄС, - Ердоган
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що країна може провести референдум щодо заявки на членство в Євросоюзі.

Про це він сказав своїм прихильникам біля президентського палацу в Анкарі, передає Euractiv. 

"Протягом 54 років що вони змушують нас робити біля дверей ЄС? Чекати!" - заявив Ердоган.

Він також прокоментував загрози з боку лідерів ЄС про заморожування переговорів про вступ Туреччини.

"Ми сядемо і поговоримо, і ми можемо провести референдум щодо цього (заявки на членство в ЄС) теж!" - підкреслив турецький лідер.

Ердоган додав, що голосування буде схоже на те, яке торік провела Великобританія щодо виходу з Євросоюзу.

Раніше в Європейському парламенті вкотре закликали припинити переговори про вступ Туреччини в Співтовариство та переглянути відносини з Анкарою.

Референдум про розширення президентських повноважень відбувся в Туреччині 16 квітня. За останніми даними, перехід від парламентської до президентської системи правління в Туреччині підтримав 51% виборців, проти висловилися близько 49%. Прийняті на референдумі поправки до конституції нададуть президенту Ердогану безпрецедентні повноваження і дозволять йому залишитися на цій посаді до 2029 року. Кілька міжнародних організацій розкритикував умови і результати проведення референдуму. Крім того, спостерігачі заявили про можливе підтасування 2,5 млн голосів

Угоду про асоціацію між Туреччиною та Євросоюзом було підписано 1963 року, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки 2005 року. За цей час були узгоджені 14 із 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейського співтовариства. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковано, а стосовно чотирьох ведуть переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram