ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Постпред США при ООН закликала владу Чечні розслідувати викрадення геїв у республіці

Хейлі нагадала, що США виступають проти всіх форм дискримінації.

Постпред США при ООН закликала владу Чечні розслідувати викрадення геїв у республіці
Хейли на заседании совбеза ООН
Фото: EPA/UPG

Влада Чечні "повинна негайно розслідувати" заяви про викрадення, катування і вбивства людей у республіці через їхню сексуальну орієнтацію.

Про це заявила постпред США в ООН Ніккі Хейлі

За її словами, "якщо це виявиться правдою, ці порушення прав людини не можна ігнорувати", а "чеченська влада повинна притягнути пов'язаних із цим осіб до відповідальності".

"Ми виступаємо проти всіх форм дискримінації, в тому числі тих, що базуються на сексуальній орієнтації", - зазначила Хейлі.

8 квітня Держдепартамент США закликав Росію розслідувати випадки переслідування чоловіків-гомосексуалів у Чечні та "вжити заходів для звільнення незаконно затриманих".

Напередодні Генпрокуратура РФ повідомила, що правоохоронні органи Чечні почали перевірку даних "Нової газети" про масові затримання і вбивства гомосексуалів у республіці.

У повідомленні російської Генпрокуратури також йшлося про запити, що надійшли у відомство від "Нової газети" та уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової, про ймовірні масові викрадення людей.

Стаття "Нової газети" про затримання геїв у Чечні вийшла 1 квітня. Там було написано, що під час цих затримань загинули як мінімум три людини. "Нова газета" також опублікувала історії свідків події.

Прес-секретар голови Чечні спростував інформацію про затримання, зазначивши, що неможливо переслідувати тих, кого в республіці немає.

У середині квітня "Нова газета" опублікувала заяву, в якій йшлося про погрози на адресу видання з боку чеченського духовенства.

Пізніше муфтій Чечні Салах-хаджі Межиєв пригрозив журналістам "відплатою Аллаха" через те, що вони "зачепили весь чеченський народ", а міністр з національної політики, зовнішніх зв'язків, преси та інформації республіки Джамбулат Умаров закликав газету вибачитися і "припинити істерію навколо неіснуючих "погроз".

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи ситуацію, назвав незаконні "методи впливу" на журналістів неприпустимими.

Лідер групи ДДТ Юрій Шевчук звернувся до чеченського міністра преси та інформації, закликавши його провести розслідування, якщо він не згоден з публікаціями "Нової газети".

Як повідомляли напередодні, три країни Європи прискорили процедуру видачі віз геям із Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram