ГоловнаСвіт

В ЄС розробляють "м'який" план виходу Британії

В його основі лежить модель поточної взаємодії Євросоюзу із Норвегією і Швейцарією.

В ЄС розробляють "м'який" план виходу Британії
Фото: EPA/UPG

У Брюсселі розробляють "м'який" план виходу Великобританії з ЄС, який дозволить зберегти поточні ділові зв'язки і не завдасть значної шкоди бізнесу по обидва боки Ла-Маншу, пише видання Politico з посиланням на високопоставлені дипломатичні джерела.

Видання називає цей план "норвезьким варіантом", оскільки в його основі лежить модель поточної взаємодії Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну та Швейцарії з ЄС, які, не будучи членами союзу, мають вільний доступ на його ринки капіталу, послуг і робочої сили.

Спочатку Великобританія стане членом Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA), в яку входять Норвегія, Ісландія, Швейцарія і Ліхтенштейн.

Цей крок дозволить Великобританії в майбутньому звернутися з проханням про прийом до Європейської економічної зони (EEA) і отримати вільний доступ до єдиного ринку Євросоюзу.

"Це тимчасове рішення, яке принесе якнайменше незручностей для бізнесу по обидва боки Ла-Маншу", - пояснив виданню європейський дипломат.

Видання зазначає, що цей план може бути відкинутий послідовними прихильниками Brexit, оскільки в цьому випадку Лондон повинен буде погодитися з чотирма основоположними свободами ЄС: вільним переміщенням товарів, послуг, капіталів і людей. Бажання отримати повний контроль над імміграційною політикою було для багатьох учасників референдуму головним стимулом, щоб проголосувати за вихід з Євросоюзу.

"Суд EFTA ухвалює рішення на основі законодавства ЄС, тому в результаті не буде ситуації, як ніби ви дійсно покинули сферу юрисдикції ЄС", - пояснив виданню Андрес Дельгадо адвокат з Інституту Макса Планка в Люксембурзі, який спеціалізується на справах про торгівлю.

Офіційно процедура виходу Великобританії з ЄС почалася 29 березня, коли представник Великобританії в Євросоюзі Тім Барроу передав послання про запуск Brexit голові Європейської ради Дональду Туску.

Згідно ст. 50 Лісабонського договору, яка регулює процедуру виходу з ЄС, якщо держава має намір вийти з Євросоюзу, вона повинно подати заявку на вихід, після чого стартують переговори про умови виходу. На них відводиться не більш ніж два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram