ГоловнаСвіт

У Литві вирішили скоротити кількість депутатів сейму через зменшення населення

Зараз в литовському парламенті 141 депутат.

У Литві вирішили скоротити кількість депутатів сейму через зменшення населення
Фото: rus.tvnet.lv

Кабінет міністрів Литви в середу підтримав розглянуту у парламенті пропозицію про зменшення кількості депутатів литовського парламенту (сейму).

Про це заявив прем'єр-міністр країни Саулюс Скверняліс, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми підтримали скорочення кількості членів сейму і підтримали, що вибори потрібно проводити раніше. А скільки членів сейму має представляти (громадян, - ред.) і коли має бути дата (виборів - ред.), у сеймі йдуть дискусії", - сказав прем'єр.

"Є різні пропозиції щодо дати: можливо, не в березні, а на початку вересня зробити (проводити вибори - ред), тому що це також дозволить приблизно протягом 1,5-2 місяців включитися у формування бюджету і, очевидно, це скорочення терміну повноважень має бути успішнішим... А кількість членів сейму, як на мене, ми підтримуємо, щоб її було зменшено", - підкреслив Сквяерняліс.

Зараз сейм Литви складається з однієї палати, що включає 141 депутата.

Ідею скорочення кількості парламентаріїв ініціатори аргументують скороченням чисельності населення країни. Так, у 1992 році, коли була проголошена перша Конституція, у Литві проживало 3 млн 700 тис. осіб. Зараз чисельність населення Литви становить 2 млн 850 тис.

Критики кажуть, що після скорочення кількості парламентаріїв інтереси громадян будуть представлятися гірше, надалі поправки до Конституції чи суперечливі закони можна буде ухвалювати меншою кількістю голосів.

Нагадаємо, в листопаді минулого року президент Литви Даля Грібаускайте затвердила склад нового уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram