ГоловнаСвіт

У Сербії тисячі людей вийшли на вулиці проти обрання Вучича президентом

Учасники акцій заявили, що організувалися за допомогою Facebook.

У Сербії тисячі людей вийшли на вулиці проти обрання Вучича президентом
Фото: EPA/UPG

У Сербії другий день тривають протести проти обрання президентом країни діючого прем'єр-міністра Александара Вучича, повідомляє DW.

У протестних акціях беруть участь тисячі людей, переважно молодих, повідомляє інформагентство AFP.

"Вучич – шахрай, ти виграв хитрощами!" - кричав натовп протестувальників, які пройшли маршем центром столиці Сербії Белграда. На чолі процесії йшли кілька барабанщиків. Протестувальники використовували свистки і несли плакати з написами на кшталт "Геть" і "Ти не мій президент". Один з учасників акції ніс червоний прапор з портретом Че Гевари.

Як передають місцеві ЗМІ, аналогічні демонстрації відбулися також у другому і третьому найбільших містах Сербії - Нові-Саді на півночі країни і Ніші на півдні. Поки що невідомо, чи стоїть за протестами якась організація. Учасники акцій розповіли журналістам, що організувалися за допомогою Facebook.

Нагадаємо, що Вучич виграв у першому турі на президентських виборах, які відбулися 2 квітня. Він набрав понад 55% голосів і офіційно стане президентом наприкінці травня.

Критики нинішньої влади побоюються, що впевнена перемога Вучича дозволить владній у країні Прогресивній партії остаточно сконцентрувати всю владу у своїх руках - а це неминуче вдарить по демократії в Сербії.

Незважаючи на певне економічне зростання, Сербія залишається відносно бідною країною, і багато виборців вважають, що Вучич - жорсткий лідер, необхідний країні в складний час, щоб забезпечити стабільність.

Перемога Александара Вучича, який до крісла прем'єр-міністра обіймав посади віце-прем'єра і міністра оборони, буде означати, що політика сербської влади залишиться колишньою - прагнення до євроінтеграції Белград продовжить поєднувати з поглибленням співпраці з Росією.

Усього за шість днів до голосування Вучич устиг злітати в Москву, де зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним.

Сербська опозиція не змогла висунути на вибори єдиного кандидата. При цьому більшість суперників Вучича поділяють його прагнення налагоджувати зв'язки з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram