ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

В метро Санкт-Петербурга прогримів вибух, є жертви (Оновлюється)

За попередніми даними, потужність вибуху - 200-300 грамів у тротиловому еквіваленті.

У Санкт-Петербурзі на станції метро "Технологічний інститут" стався вибух.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

На фото з місця інциденту видно спотворений вагон і людей, які лежать на платформі.

За попередньою інформацією, вибухи сталися на станціях "Садова" і "Технологічний інститут", повідомляє ТАСС.

РИА Новости з посиланням на джерело повідомляє, що в метро закрито три станції: "Садову", "Площу повстання" і "Технологічний університет".

15:10. Джерело ТАСС повідомляє, що зі станції, де стався вибух, триває евакуація, в тому числі з тунелю.

За даними РИА Новости, в метро стався вибух, «імовірно, невстановленого предмета».

Як повідомляє журналіст "РБК-ТВ" з місця подій з посиланням на неназване джерело, потужність вибуху - 200-300 грамів у тротиловому еквіваленті.

У результаті вибуху в метро Санкт-Петербурга загинули 10 осіб, повідомило джерело ТАСС.

15:20. Прокуратура Петербурга організувала перевірку у зв'язку з вибухом у вагоні на платформі станції метро в Північній столиці РФ, повідомили ТАСС в прес-службі Генпрокуратури Росії.

"Прокуратура Санкт-Петербурга почала перевірку у зв'язку з вибухом у вагоні на платформі станції метрополітену "Технологічний інститут". На місце події для координації дій правоохоронних органів уже прибув прокурор міста Сергій Литвиненко", - повідомили в Генпрокуратурі.

Перебіг дослідчої перевірки поставлено на особливий контроль прокурора міста.

15:30. Президент РФ Володимир Путін заявив, що розглядаються всі варіанти причин вибуху в петербурзькому метро, включаючи тероризм.

15:45. Прес-служба петербурзького метрополітену повідомила, що закрито всі станції метро.

15:59. Вертольоти використовують для евакуації постраждалих під час вибуху в петербурзькому метро, повідомляє ТАСС. Один вертоліт траспортує постраждалих від станції "Технологічний інститут", інший, імовірно, попрямував до станції "Садова".

При цьому евакуацію людей з петербурзького метро, де стався вибух, завершено.

Близько 50 людей постраждали під час вибуху в метро Санкт-Петербурга, повідомив прес-секретар губернатора Андрій Кібітов.

"На цю хвилину близько 50 постраждалих, з ними працюють медики. Кількість бригад швидкої допомоги в цей момент 17, буде збільшуватися", - повідомив він.

16:05. У метро знайшли ще одну бомбу, вона не вибухнула, повідомляє "Новая газета".

Видання зазначає, що Володимир Путін у момент вибуху перебував у Петербурзі з офіційним візитом. Він зустрічався з Об'єднаним народним фронтом і з Олександром Лукашенком.

16:15. Аеропорт "Пулково" після вибухів у метро Петербурга посилив заходи безпеки, зокрема вхідний і передпольотний огляди.Тим часом "Интерфакс" з посиланням на власні джерела повідомляє, що в метро був тільки один вибух.

16:35. Вибух у Санкт-Петербурзі кваліфікували як теракт. Про це RT заявив представник Генпрокуратури Олександр Курєнной.

"Найближчим часом ми з нашими колегами з правоохоронних органів будемо працювати над тим, щоб мінімізувати наслідки цього теракту і з'ясувати всі обставини, які сприяли тому, щоб він був здійснений", - заявив він.

16:55. Губернатор Петербурга Георгій Полтавченко підтвердив загибель 10 людей під час вибуху в метро міста, передає ТАСС.

"10 загинули, близько 20 поранені", - сказав він журналістам.

17:05. Влада підтвердила загибель 9 осіб, ще 22 перебувають у лікарнях, повідомляє "Новая газета". Вибухнув саморобний пристрій, а не терорист-смертник. Повідомлення про другу бомбу, яку знайшли на станції "Площа повстання", спростовано. Всі станції метро в Петербурзі закрито, наземний громадський транспорт працює безкоштовно. Водії служб таксі і звичайні громадяни зголошуються підвозити людей від метро безкоштовно.

17:35. Відеокамери спостереження в метро Санкт-Петербурга зняли імовірного організатора вибуху. Про це повідомило джерело "Интерфакса", знайоме з перебігом розслідування.

За попередніми даними, вибуховий пристрій, начинений елементами ураження, залишили у вагоні поїзда в портфелі.

17:59. Двоє поранених під час вибуху в метро померли в Маріїнській лікарні, повідомляє "Росбалт" з посиланням на прес-службу медустанови.

"У Маріїнську лікарню було доставлено дев'ять постраждалих. Двоє з них на той момент уже перебували в стані клінічної смерті, вони померли. Двоє людей у цей момент на операціях. Решта - у відділеннях", - розповіли в лікарні.

Шестеро постраждалих під час вибуху в Петербурзі перебувають у важкому стані, заявила голова МОЗ РФ Вероніка Скворцова, повідомляє ТАСС. 

18:05. "Фонтанка.ру" опублікувала ще одне фото ймовірного терориста. 

Імовірний терорист
Фото: fontanka.ru
Імовірний терорист

18:15. У Санкт-Петербурзі оголошено триденний траур - з 4 по 6 квітня, повідомляє "Новая газета". Відповідне розпорядження віддав губернатор Санкт-Петербурга Георгій Полтавченко.

19:30. За інформацією прес-служби метрополітену Санкт-Петербурга, його робота відновиться тільки у вівторок, 4 квітня. "Всі станції будуть закриті, поки не буде завершено повну перевірку. Не виключено, що метрополітен відкриється тільки завтра", - розповіли представники підземки.

21:01. За підозрою в підготовці вибухів у метро Санкт-Петербурга в розшук оголосили двох людей. Про це повідомило "Інтерфаксу" джерело в правоохоронних органах.

"За підозрою в підготовці вибухів у розшук оголосили двох осіб: одна з них - заклала вибуховий пристрій, який потім спрацював, у вагоні метро, а друга - залишила бомбу на станції "Площа Повстання", - сказало джерело.

Він нагадав, що другий вибуховий пристрій, замаскований під вогнегасник, було знешкоджено.

У прес-службі підземки повідомили, що рух поїздів у метро Петербурга частково відкрився після вибуху. Не працюють ділянки, де розташовані станції "Сінна площа" та "Технологічний інститут".

21:41. Російські ЗМІ опублікували відео, зроблені очевидцями через кілька секунд після вибуху в метро Санкт-Петербурга.

Як видно на кадрах, коли поїзд під'їхав до станції, люди намагалися вийти з вагона через покручені двері. На підлозі складу лежать постраждалі.

22:57. Національний антитерористичний комітет РФ повідомив, що в результаті теракту в метрополітені Санкт-Петербурга, за останніми даними, загинули 11 людей, постраждали 45 осіб, передає Газета.Ru.

НАК також інформував, що розшукують виконавців і організаторів теракту.

Глава МНС Росії Володимир Пучков повідомив, що пошуково-рятувальні роботи на місці вибуху в метро в Санкт-Петербурзі завершені.

23:15. "П'ятий канал" опублікував фотографії другого підозрюваного в здійсненні теракту в метрополітені Санкт-Петербурга. У спецслужбах телеканалу повідомили, що підозрюваний міг закласти другий вибуховий пристрій, який знешкодили на станції метро "Площа Повстання".

23:30. Місце вибуху в метро Петербурга відвідав президент Росії Володимир Путін. Він поклав квіти до входу станції "Технологічний інститут".

За повідомленням ТАСС, президент РФ проводить в будівлі ФСБ по Петербургу нараду з представниками ФСБ, МВС, МНС і Росгвардії щодо вибуху в метро.

23:45. Вибух у петербурзькому метро, за попередніми даними, здійснив терорист-смертник. Його особа встановлена. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Згідно з однією із версій, вибуховий пристрій в метро Петербурга задіяв терорист-смертник. За попередніми даними, 23-річний уродженець Середньої Азії", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, чоловік у темному одязі, який був зображений на відеокамерах і раніше вважався причетним до вибухів, з'явився в поліцію і заявив про свою невинність.

За інформацією джерела, можливий терорист-смертник, який здійснив вибух в метро Санкт-Петербурга, був пов'язаний із забороненими в Росії радикальними ісламістськими угрупованнями. Імовірно, терорист проніс вибуховий пристрій в підземку Санкт-Петербурга в рюкзаку.

"Виявлені на місці останки свідчать на користь версії про те, що вибух здійснив терорист-смертник, проте остаточні висновки можна буде зробити після експертизи ДНК", - сказало джерело.

00:35. Потужність вибухового пристрою, знешкодженого в метро Санкт-Петербурга на станції "Площа Повстання", становить приблизно один кілограм у тротиловому еквіваленті. Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Бомба, яку змогли знешкодити, був еквівалентний одному кілограму тротилу, вона явно кустарного виробництва, з тих, що часто використовують як терористи, так і просто неадекватні громадяни", - розповіло джерело агентству.

Нагадаємо, 2010 року в московському метро сталися два вибухи на станціях "Луб'янка" і "Парк культури". Їх скоїли дві смертниці кавказького походження. Вони вбили 40 осіб.

Ще два вибухи в московському метро були у 2004 році. У серпні біля станції метро "Ризька" смертниця вбила 9 осіб, а в лютому вибух стався між станціями "Автозаводська" і "Павелецька". Тоді загинула 41 людина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram