ГоловнаСвіт

На виборах президента Сербії перемагає Александар Вучич

Політик виступає за зближення і з ЄС, і з Росією.

На виборах президента Сербії перемагає Александар Вучич
Александр Вучич

Прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич став лідером першого туру президентських виборів у Сербії. За попередніми даними, він набирає близько 55% голосів виборців.

Усього у виборах беруть участь 11 кандидатів. На другому місці з великим відривом іде юрист Саша Янкович, який набрав близько 16% голосів. Підрахунок бюлетенів триває, пише Бі-бі-сі.

Вучич уже звернувся до своїх прихильників у виборчому штабі в Белграді, заявивши, що планує сформувати новий уряд протягом найближчих двох місяців.

"Це важливий для нас день. Він показує, в якому напрямку хоче рухатися Сербія. Було важливо, щоб перемога була чистою як сльоза, щоб не дозволити нікому по-різному інтерпретувати відрив, якого було досягнуто. Я отримав на 12% більше голосів, це приблизно на 430 тисяч більше голосів, ніж усі інші кандидати, разом узяті", - заявив Александар Вучич.

"Для мене важливо, що ці вибори показали, що переважна більшість сербських громадян виступають за продовження шляху з ЄС, при цьому підтримуючи тісні зв'язки з Китаєм і Росією", - підкреслив він.

Якщо за підсумками підрахунку всіх голосів Вучич набере більш ніж 50%, то другий тур не проводитимуть.

Критики нинішньої влади побоюються, що впевнена перемога Вучича дозволить Прогресивній партії, яка керує в країні, остаточно сконцентрувати всю владу у своїх руках - а це неминуче вдарить по демократії в Сербії.

Незважаючи на певне економічне зростання, Сербія залишається відносно бідною країною, і багато виборців вважають, що Вучич - сильний лідер, який необхідний країні скрутної пори, щоб забезпечити стабільність.

Перемога Александара Вучича, який до крісла прем'єр-міністра обіймав посади віце-прем'єра і міністра оборони, буде означати, що політика сербської влади залишиться колишньою - прагнення до євроінтеграції Белград продовжить поєднувати з поглибленням співпраці з Росією.

Усього за шість днів до голосування Вучич устиг злітати в Москву, де зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним.

Вучич під час візиту заявив, що вступ у Євросоюз залишається "стратегічною метою" Сербії, але при цьому додав, що Белград прагне підтримувати "найкращі відносини" з Росією.

Сербська опозиція не змогла висунути на вибори єдиного кандидата. При цьому більшість суперників Вучича поділяють його прагнення налагоджувати зв'язки з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram