ГоловнаСвіт

Тереза Мей офіційно запустила процедуру Brexit

У сторін є два роки, щоб дійти згоди щодо процесу виходу країни з ЄС.

Тереза Мей офіційно запустила процедуру Brexit
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей підписала лист, який офіційно запустить процес виходу Великобританії з Європейського Союзу (brexit).

Про це повідомляє російська служба

Бі-бі-сі.

Лист з офіційним повідомленням про активацію Британією 50 статті Лісабонського договору з метою виходу з ЄС буде доставлено голові Європейської ради Дональду Туску в середу. Зазначають, що документ принесе о 12:30 за Лондоном посол Великобританії в ЄС сер Тім Барроу. Цей момент стане формальним початком процедури брекзиту.

Після цього Мей проведе зустріч з кабінетом міністрів, а потім виступить у британському парламенті.

Згідно зі ст.50, сторони мають два роки, щоб дійти згоди щодо процесу виходу країни з ЄС. Сторони також можуть домовитися продовжити цей термін.

Нагадаємо, на початку лютого уряд Великобританії опублікував план виходу країни з ЄС. Згідно з документом, Великобританія покине єдиний ринок ЄС і встановить нові митні правила для торгівлі з Євросоюзом. Країна також вийде з-під юрисдикції Європейського суду і встановить власну систему контролю за прибуттям іммігрантів.

Референдум про вихід Британії з ЄС відбувся в червні минулого року. За його результатами, 51,9% підтримав ідею покинути ЄС.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер представив

п'ять сценаріїв розвитку ЄС після brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram