ГоловнаСвіт

У Польщі стурбовані арештами журналістів та активістів у Білорусі

МЗС Польщі закликало Мінськ поважати права людини і базові громадянські права.

У Польщі стурбовані арештами журналістів та активістів у Білорусі

Польща стурбована арештами журналістів та активістів у Білорусі.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі.

"З тривогою спостерігаємо за випадками арештів незалежних активістів і журналістів. Закликаємо поважати права людини і базові громадянські права", - йдеться в заяві польського відомства.

При цьому в МЗС нагадують, що ЄС призупинив режим санкцій проти Білорусі, враховуючи "позитивні сигнали", які йшли з Мінська.

"Висловлюємо надію, що Білорусь збереже обраний торік курс на діалог", - зазначає МЗС Польщі.

У заяві також наголошено, що Польща останнім часом ініціювала пожвавлення політичного діалогу з Білоруссю, спираючись на підписану між країнами Угоду про добросусідство і сигнали від білоруської влади про бажання Мінська поліпшити свої відносини з ЄС.

Нагадаємо, що протягом останніх днів у Білорусі відбулися затримання активістів під час протестів у декількох містах країни проти так званого закону про "дармоїдство", який передбачає штрафи для громадян, які офіційно не працювали понад шість місяців. Крім того, затримували незалежних журналістів, зокрема телеканалу "Белсат".

Водночас президент Білорусі Олександр Лукашенко раніше заявив, що в країні затримали озброєних людей, які готували провокації проти влади. Він підкреслив, що гроші на підготовку йшли з Польщі та Литви, а їх безпосередній вишкіл нібито здійснювався в Україні. На це відразу відреагувало МЗС України, яке назвало заяви Лукашенка провокаційними і такими, що не відповідають дійсності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram