ГоловнаСвіт

Штайнмаєр склав присягу як президент Німеччини

Новий президент ФРН закликав Ердогана не руйнувати відносини між країнами.

Штайнмаєр склав присягу як президент Німеччини
Франк-Вальтер Штайнмайер
Фото: EPA/UPG

Франк-Вальтер Штайнмаєр склав присягу федерального президента Німеччини, пообіцявши боротися за демократію і проти популізму.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Ми повинні про демократію не тільки говорити, ми повинні за неї боротися... Демократія вимагає мужності", - заявив новий голова держави у своїй першій промові на посаді президента.

"Мужність - живильний еліксир демократії", - сказав Штайнмаєр. При цьому він наголосив на необхідності "культури демократичної боротьби".

Говорячи про популізм, Штайнмаєр заявив, що не бачить "панікерства в Німеччині", але закликав серйозно поставитися до загрози. Ліберальна демократія, за його визначенням, опинилася під обстрілом з різних боків - терористів і автократів. До цього додається "ерозія байдужості". За його словами, популісти розпалюють суспільство нереалістичними картинками, які з готовністю сприймаються, оскільки ми живемо в час переходів, коли майбутнє невизначене і панує страх перед багатьма речами. "Але прості відповіді, як правило, не є відповідями", - підкреслив Штайнмаєр.

Серед загроз він назвав також "нове захоплення авторитаризмом", яке можна спостерігати в Європі і за її межами.

А розпочав свою промову Штайнмаєр з Туреччини. За його словами, багато зараз стоїть на кону в самій Туреччині і у ставленні Туреччини до Німеччини. Він звернувся безпосередньо до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана: "Не погрожуйте тому, що було побудовано такою важкою працею і спільними зусиллями. Поважайте свободу і право, звільніть Деніза Юсела!" (Юсел - заарештований у Туреччині журналіст німецької газети).

"Хай допоможе мені Бог!" - такими словами завершив присягу федеральний президент.

Німеччина для багатьох країн є прикладом успішного розвитку, демократії і надійного партнера, і ФРН не дивитиметься мовчки на спроби дестабілізації ситуації у своїй країні і в її оточенні, заявив у своїй прощальній промові колишній президент ФРН Йоахім Гаук.

"Ми хочемо підтримувати діалог з близькими і далекими сусідами, але не будемо дивитися мовчки, коли здійснюються провокації", - заявив Гаук.

Він нагадав, що новий президент заступає на посаду в той час, коли "кордони більше не поважаються, міжнародних правил більше не дотримуються", коли в багатьох країнах відбулися "дивовижні зміни".

Гаук зазначив, що багато країн хочуть наслідувати приклад, стандарти Німеччини. Багато хто цінує цю країну як "партнера і якір стабільності".

Федеральний президент Німеччини виконує представницькі функції - він представляє ФРН на міжнародній арені і акредитує дипломатичних представників. Крім того, він має право помилувати в'язнів.

Серед його офіційних функцій: підписання і оприлюднення федеральних законів (при цьому він має право здійснювати конституційний нагляд за законотворчою діяльністю); висунення кандидатури федерального канцлера на розгляд парламенту, затвердження федерального канцлера на посаді і звільнення його з посади; затвердження на посаді і звільнення з посади федеральних міністрів за поданням федерального канцлера; затвердження на посаді і звільнення федеральних суддів, федеральних службовців, офіцерів і унтер-офіцерів. У цих випадках він є лише виконавцем рішень, прийнятих іншими органами влади.

Нагадаємо, що 19 березня Штайнмаєр заступив на посаду президента Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram