ГоловнаСвіт

Від початку року в Сирії загинули 6 російських найманців, - розслідування

Більшість загиблих воювали на Донбасі.

Від початку року в Сирії загинули 6 російських найманців, - розслідування
Владимир Путин с командиром группы Вагнер (справа), воевавшей на Донбассе и в Сирии, Дмитрием Уткиным.
Фото: http://from-ua.com

Від початку року в Сирії загинули шість росіян - співробітників приватної військової компанії "Вагнера". Крім того, в лютому загинули ще троє російських бойовиків, про що раніше повідомляли ЗМІ.

Про це повідомила група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

Серед загиблих - підполковник міліції Олексій Найнодін. За різними даними із соцмереж, він загинув наприкінці січня - на початку лютого в Сирії. Раніше він воював на Донбасі, пише CIT з посиланням на повідомлення його друзів у соціальних мережах.

У коментарях у профілі Найнодіна CIT виявили інформацію від Ольги Руденко, яка написала, що її чоловік Роман Руденко загинув разом з Найнодіним. За її словами, родичам називають різні дати смерті.

Одночасно з інформацією про Найнодіна і Руденка в мережі з'явилися повідомлення про загибель Костянтина Задорожного. Користувач Михайло Полинков, який написав про це, повідомив, що Задорожний загинув в один день з Олексієм Найнодіним. Він також воював на Донбасі. У профілі Задорожного є пряме посилання на ПВК "Вагнера", зазначає CIT - прикріплена до його фото пісня "ПВК Вагнера" невідомого виконавця. Неназване джерело CIT сказало, що Задорожний брав участь у бойових діях на Донбасі і в Сирії, а також працював на ПВК "Вагнера".

"З огляду на зазначені свідчення, ми прийшли до висновку, що Олексій Найнодін, Роман Руденко і Костянтин Задорожний були найманцями російської приватної військової компанії "Вагнер" і загинули під час бойових дій у Сирії, імовірно, 31 січня 2017 року», - пише CIT.

Ще один загиблий, за даними CIT, - Дмитро Маркелов. Інформація про це з'явилася в Мережі в лютому. Товариші по службі Маркелова написали в коментарях у соцмережі в його вдови, що він загинув у Сирії. Там само сказано, що він "служив в Науру". CIT уточнює, що йдеться про станицю Наурську в Чечні, де розташована база 231-го батальйону оперативного призначення 46 ОБрОН. Там служив Сергій Чупов, про загибель якого CIT повідомляла раніше, називаючи його найманцем ПВК "Вагнера". Про його смерть родичів так само повідомили не відразу - остаточно вони дізналися про це 14 лютого, через 2,5 тижня після загибелі.

"Виходячи з досвіду наших розслідувань, ми можемо сказати, що така секретність (у тому числі від близьких загиблого), тривала невизначеність, неповідомлення факту і обставин смерті (в середньому 10-15 днів) характерні для загиблих найманців ПВК "Вагнера". У цьому плані ситуація разюче відрізняється від загиблих у Сирії російських солдатів: про факт їхньої смерті близькі дізнаються остаточно не пізніше ніж через 2-3 дні після смерті", - пише CIT.

За інформацією розслідувачів, серед інших загиблих - Михайло Нефьодов - з міста Міас Челябінської області. Про нього CIT розповіли друзі покійного на умовах анонімності. Він воював на Донбасі, після чого поїхав у Сирію не як військовослужбовець російської армії, а як найманець приватної військової компанії, повідомили вони.

Друзі ще одного загиблого - Олександра Тичиніна - також розповіли, що він поїхав у Сирію не як російський військовий, а як співробітник ПВК.

У лютому ЗМІ повідомляли про загибель у Сирії ще трьох бійців ПВК - Івана Слишкіна, Василя Юрліна і Олександра Сагайдака.

"Випадки смерті російських найманців характеризуються доволі пізнім оповіщенням близьких про втрату (від двох тижнів і більше), неточністю дат смерті, доставкою тіл у запаяному "цинку" з проханням не розкривати. Крім того, російське Міноборони ніколи не підтверджує їхньої загибелі, хоча часто змушене підтвердити загибель військовослужбовців (особливо після публікацій журналістів і розслідувачів)", - пише CIT.

Група "Вагнера" неодноразово згадувалася в ЗМІ. У серпні 2016 року РБК опублікував розслідування про ПВК. У ньому, зокрема, сказано, що офіційної назви структура не має, імені її керівника та виручку не розголошують. Сам табір приватної військової компанії розміщено в Краснодарському краї на хуторі Молькіно. Там само дислокується 10-та окрема бригада спецпризначення ГРУ. Саме ГРУ негласно курирує "групу Вагнера", а сам табір почав працювати приблизно в середині 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram